Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Svérázné a nezpečné potápění: Pohled na zuby smrti za dva tisíce Kč!

John Chapa (41) z městečka Jupiter na americké Floridě připravil pro odvážné turisty svérázné a nezpečné potápění do světa obávaných citronových žraloků.
John Chapa (41) z městečka Jupiter na americké Floridě připravil pro odvážné turisty svérázné a nezpečné potápění do světa obávaných citronových žraloků.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: František Prachař - 
7. září 2014
19:48

Fotograf podmořského života John Chapa (41) z městečka Jupiter na americké Floridě připravil pro odvážné turisty svérázné a nezpečné potápění do světa obávaných citronových žraloků.

Je to potápění jen pro silné nátury, rozhodně ne pro začátečníky. Za poplatek pouhých jedno sto dolarů (cca 2000 korun) s sebou pod hladinu bere John Chapa odvážlivce, kteří stojí o ojedinělou podívanou – sledovat zblízka, jak loví žraloci.

Mělké a teplé moře u pobřeží Floridy, kde Chapa svoji živnost provozuje, žraloky doslova překypuje. Mají tady dost kořisti v podobě početných hejn ryb a protože podmořské potápění má v této oblasti tradici desítky let dlouhou, žraloci si zvykli i na lidskou přítomnost. John Chapa se netají tím, že kvůli zdramatizování zážitku láká hladové žraloky na návnadu.

Obvykle je jí poraněná ryba, která se vyděluje od ostatních nezvyklými pohyby a žraloka utvrdí v tom, že bude lehkou kořistí. Právě takovou návnadu Chapa nachystá a pak si prý je jist, že žralok připluje na maximální možnou blízkost.

Počet turistů nebo amatérských potápěčů, ochotných zaplatit za zážitek, kdy se těsně před jejich obličejem zaklapnou žraločí čelisti se zuby ostrými jako břitva, stále roste. A protože na Floridě počasí a teplota moře přeje potápění stále, neubývá jich.

Z těchto čelistí není pro nikoho úniku!

Obávaný žralok citronový loví v dospělosti zásadně o samotě, pouze v mládí se shlukuje do hejn o desítkách kusů. Loví hlavně ryby - makrely, ale i tuňáky, měkkýše a mořské ptáky, pokud si sednou odpočinout na hladinu. Rybáři ho nechávají na pokoji. Moč totiž žralok citronový vylučuje celou pokožkou a proto se jeho maso nedá jíst.

Že by se spletl?

Žraloci si v poslední době oblíbili okusování podmořských kabelů. Jdou ale jen po těch, které obsahují optická vlákna. Ta totiž vyzařují slabé elektromagnetické pole totožné s tím, které vytvářejí druhy ryb, jimiž se žraloci živí. Kabely jsou napájeny zesilovači signálů a právě jejich činnost žraloky plete.

snetol ( 7. září 2014 22:33 )

Co je to za nadpis????

Zobrazit celou diskusi