Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češka, která pracovala s popraveným novinářem: Měli jsme mu ukrást pas!

Autor: ljš - 
6. září 2014
06:15

Patří mezi nejlepší české novináře a je také jedinou Češkou, která osobně znala amerického publicistu Jamese Foleyho, kterého popravili muslimští radikálové. Jak Iva Roze Skochová na svého kolegu vzpomíná?

Novinářka se s Jamesem Foleym seznámila před třemi lety v Bostonu, v redakci amerického online deníku Global Postu, pro který oba pracovali. "Ten týden Jima odbjímala celá redakce. Všichni mu říkali, jak jsou rádi, že žije. Právě se totiž vrátil z Libye, kde ho unesli stoupenci Kaddáfího režimu a on strávil šest týdnů v zajetí," napsala ve své vzpomínce pro magazín Hospodářských novin Víkend.

Podle ní o svém únosu nechtěl vůbec mluvit. Není divu, před očima mu tehdy zemřel kamarád a kolega, jihoafrický fotograf Anton Hammerl, kterého povstalci zastřeleli a nechali vykrvácet. "Když se Jim vrátil do Států, první, co udělal, bylo to, že založil bankovní účet na podporu Hammerlovy rodiny," vzpomíná Skochová.

Později, když se chystala na cestu do Afghánistánu, nabídl jí Foley okamžitě pomoc s hledáním zdrojů. "Je skvělé, že tam jedeš. Čím víc lidí bude o Afghánistánu psát, tím líp," řekl jí.

Zatímco ona se vydala na cestu do boji zmítané země, Foley zůstal v Bostonu, kde ho Global Post povýšil na editora. "Brzy ale zjistil, že opravovat články ostatních novinářů, poslané z míst, kde by byl nejradši sám, těžce nesnáší," vysvětlila, proč se Jim rozhodl znovu vydat do válečné zóny. "V redakci se vtipkovalo, že jediný způsob, jak ho zastavit, bude ukrást mu pas. Teď možná všichni litují, že to tenkrát neudělali," napsala.

Naposledy pak byla s Foleym v kontaktu v létě roku 2012, kdy si s ním psala z Afghánistánu. "Byl zrovna v Sýrii a dělal reportáže z Aleppa, která se stalo jedním z nenebezpečnějších míst na světě. Únosy byly běžné," vzpomíná.

A právě obětí jednoho z nich se Jim na konci listopadu téhož roku stal. "Nezvěstný byl skoro dva roky, ale věřila jsem, že ho nakonec pustí. Jako ho pustili v Libyi," napsala Skochová. Kruté video se vzkazem džihádisty Johna, který se stal Foleyho katem, ale veškeré naděje ukončilo...

pavucinka ( 8. září 2014 13:43 )

Kupodivu i lidi s tvým jménem jsou ušlechtilejší než ta vícenicková osoba. Ta vážně asi pokurví všechno, co jí přijde do ruky, i ten internet.

pavucinka ( 8. září 2014 13:41 )

Nedělej si legraci, když nezavřeš e-mail a podobně, tak okolí o tobě ví více, než ty víš,když jsi skoro pořád pod parou. Mělaa jsi bý roztumná a vždy bydlet sama.....

pavucinka ( 8. září 2014 13:39 )

Je to fotografie, která s článekm nesouvisí. Možná nevhodná, ale jinou asi neměli. Řešíš hlouposti. Tady je článek k zamyšlení, kam až zašla současná světová politika, kam zašlo NATO a jestli se dá ještě z téhle cesty k propasti nějak sejít. Někteří jedinci tady na duiskuzi si evidentně nakročili také k propasti. Zřejmě jim internet nijak dobře neslouží a jsou to lidiá,kteří pkurví všeczhno co jim přijde do ruky, i dobrouv ěc, kterou internet spíše je než není.

zabijecka ( 8. září 2014 13:34 )

Máš prvdu, je. Na ubytovně se předvedla, taky její minulost je pestrá.

zabijecka ( 8. září 2014 13:33 )

Já tedy BLESKU nechápu hvězdičky, když třeba ve filmu " Před úsvitem" nebo "Před soumrakem" se sprostě mluví o stošest.Tady také jedna vadná osoba napíše místo p....a pércala, tak se nic neděje a přitoím uráží novinářku, o které nic neví. Oprávněná výtka té osobě, že má v hlavě jen š....í, je cenzorována. Nejsou lidiá? Všechno stroj nezvádá dobře. Sorry.

Zobrazit celou diskusi