Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku se sešlo nejvíc vícerčat v historii: Paterčata zmeškala rekord!

Autor: shp, ČTK, Tomáš Koníček - 
30. srpna 2014
16:50

Takový pech! V Parku Mirakulum v Milovicích na Nymbursku se sešlo nejvíc vícerčat v historii Česka, ale nejznámější česká paterčata sčítání zmeškala! „Máme to složitější, než vybalíme všechny kočárky před dům, trvá to opravdu dlouho,“ řekla Blesk.cz Alexandra Kiňová, maminka roztomilých ratolestí.

Komisaři z pelhřimovské agentury Dobrý den v amfiteátru zábavního centra napočítali 127 párů dvojčat a čtvery trojčata, tedy celkem 131 párů či trojic. Na akci se přišla podívat i rodina prvních českých paterčat. Do amfiteátru však dorazila až po sčítání, a tak ji komisaři do oficiálních čísel nemohli zahrnout.

I tak si ale pořadatelé dosaženého počtu cení. „Tento český rekord teď bude zaevidován v české databance rekordů a kuriozit a dále bude aspirovat i na zápis do dalšího vydání české knihy rekordů a kuriozit,“ řekl Martin Jonáš z agentury Dobrý den.

První česká paterčata Tereza, Alex, Martin, Michael a Deniel se narodila císařským řezem 2. června 2013 v podolské nemocnici v Praze. Na porod nemocnice zdvojila všechny služby, včetně lékařských na operačním sálu, v pohotovosti byly laboratoře i služby pro případnou transfuzi. Děti se narodily v pořádku, na svět se všechny dostaly za pět minut.

V současnosti podle matky Alexandry Kiňové začínají chodit. „Zatím nejvíc kroků udělal Míša - zvládl jich deset,“ řekla Kiňová. Které z dětí dává rodičům nejvíc "zabrat", se podle ní nedá říct. Záleží prý na tom, jak se kdo vyspí. „Děti jsou na tom moc dobře, a co se týče nás, tak jsme unaveni,“ posteskla si Alexandra. Uvítala by prý více pomoci.

„Pomáhá mi moje maminka, která je zaměstnaná, ale ta mi pomáhá přes noc. A pak ještě jedna paní na půlúvazek, takže to jsou čtyři hodinky. Jinak zbude všechno na nás,“ podotkla.