Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Muslimky v českých školách mohou nosit šátky, rozhodla Šabatová

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK - 
26. srpna 2014
16:44

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová se postavila na stranu studentky ze Somálska, které Střední zdravotnická škola v Praze zakázala nosit na hlavě šátek. Takzvaný hidžád muslimky používají k zahalení vlasů a krku a podle Šabatové je diskriminační jim to na půdě školy zakazovat.

Škola odůvodnila zákaz tím, že ve školním řádu jsou zapovězeny všechny pokrývky hlavy. Dívka ze Somálska a další muslimská studentka této školy původem z Afghánistánu údajně právě kvůli tomu studium předčasně ukončily a případ loni na podzim zveřejnily. První jmenovaná se obrátila na veřejnou ochránkyni práv.

Ta podle serveru Lidovky.cz dospěla k závěru, že Střední zdravotnická škola dívku nepřímo diskriminovala, protože muslimský šátek je projevem jejího náboženství navenek. Za laxní posouzení kauzy kritizovala i Českou školní inspekci. Oficiálně se však Šabatová nechtěla vyjádřit s tím, že případ není uzavřen.

orlik2016 ( 1. února 2017 23:35 )

nemci a angi uz tyto praktiky zastavili, Rakusaci ted diskutuji a ve svycarsku je to zakazane. coz se tyce pani sabatove myslim ze by se mela zamyslet kde zije a kdo ji plati plat. kdyz nekdo jedna proti narodu mel by odejit s funkce a nechat to lidem ktery maji vetsi rozum a skusenost

orlik2016 ( 1. února 2017 23:29 )

Prisel cas se podivat jak nasi sousedi resi tuto otazku, a pravda je ze zdravotnicka skola je pro budouci zdravotnicky personal ktery ma svoje smernice ktere se musi dodrzovat. kdo nema zajem tak se tam nemusi hlasit

kvetoslava ( 18. ledna 2017 15:44 )

Tyto ženy nesmí ukazovat vlasy, některé i obličej. U nás ale platí jiná pravidla, mohly by se pod těmi hábity skrývat i negativní osoby. Takže, abychom jim hábity a závoje nebrali, mohly by se zahalené ženy číslovat. Ale to není humánní. Zbývá značení kytíčkou, kachničkou, nebo snad ornamentem, ... Nehádejte se a vymyslete něco, co dá hodně lidem práci a nosit to budou jen takové ženy, které přistoupí na kompromis. Máte jistě moudřejší nápad. Čauky .

kvetoslava ( 18. ledna 2017 15:01 )

Šátek to nemusí být. Stačí pokrývka hlavy, např. klobouk nebo paruka. A hnedle bude dost práce pro české výtvarníky. K tomu závojíček. Češi také utíkají, kam se jim chce.

tvujosudzmrde ( 2. listopadu 2016 19:59 )

Islam a muslimskou víru jednoznačně u nas zakázat!!!Lepe by bylo ovšem tyto zrudy okamžitě likvidovat bez rozdílu VŠECHNY!!!!Muslim není člověk,ale lidsky odpad,omyl přírody,bacil,škudce..muslim je škodnaá a ta se musi likvidovat!!!Stejně jako židi!!!

Zobrazit celou diskusi