Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chtěl se stát prázdninovým žoldákem na Ukrajině: Z válčení ho vyléčilo pár facek!

Pavel miluje armádu, chodí v maskáčích, hraje i bojové hry.
Pavel miluje armádu, chodí v maskáčích, hraje i bojové hry.  (Autor: Blesk - Jiří Čada)
Autor: Jiří Čada - 
25. srpna 2014
09:00

O prázdninách dostal čerstvý maturant Pavel (19) z Vysočiny šílený nápad. Půjdu bojovat v řadách ukrajinské Národní gardy proti proruským separatistům v Doněcku, řekl si. Nebojoval. Život mu zřejmě zachránilo pár facek, které dostal  od neznámého volyňského Čecha.

„Chce se stát vojákem z povolání, zamýšlí studovat vojenskou vysokou školu. Nevíme co ho to napadlo,“ svěřil se Blesku Pavlův strýc. Rodiče prázdninového žoldnéře o synově ukrajinské anabázi, ze které se vrátil před několika dny, odmítají mluvit. Do žádných bojů naštěstí nakonec nezasáhl, přesto Blesk bude držet jeho jméno v anonymitě.

„Na Facebooku jsme se kamarádem dočetli, že v Novy Petrivci u Kyjeva nabírá Národní garda dobrovolníky i ze zahraničí. Chtěli jsme to na pár týdnů zkusit,“ tvrdí nyní poněkud zaraženě Pavel.

Stopem se prý oba dostali pár desítek kilometrů od Doněcka, aby se pak vraceli zpět do Kyjeva. „Všude tam panuje strašný bordel. Lidé proti nám z těch míst utíkali,“ líčí tamní situaci. Rusky neumí. Marně se pokoušel domluvit anglicky. Rozuměli mu prý jen mladí. „Ti, ale nevěděli, jak se do gardy dostat,“ poznamenal.

Osudové setkání ho nakonec čekalo v jakémsi bufetu v Kyjevě. „To už jsme se s kamarádem rozdělili. On chtěl domů. Potkal jsem tam volyňského Čecha, který mluvil obstojně česky. Vysvětlil mě, že Národní garda je opakem proruských separatistů. Chvíli jsem mu odporoval, pak mě jednu flákl a řekl ať táhnu domů k mámě,“ vzpomínal nyní na setkání, které mu možná zachránilo život Pavel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rucnikvolamydlo ( 25. srpna 2014 15:46 )

Další debil, tak jako Stejskal

aronak ( 25. srpna 2014 14:24 )

vypadlo mi: vojenskou VŠ...

aronak ( 25. srpna 2014 14:23 )

Tak on chce jít studovat VŠ? To je vidět, jací m...ři tam chodí. Hlavně chtějí zabíjet lidi, o to jim jde. A pak se tady dělají nějaké nesmyslné sbírky na "hrdiny", kteří padli někde v Tramtárii.

berlin71 ( 25. srpna 2014 14:10 )

Ceska vlada si nechce uvedomit ze i CR muze byt postizena sankcemi ze strany EU. Rasova diskriminace ktera zavlada v CR je sledovana ne prehlizena. Mnozi cesti politici umysne prehlizi tento problem jen aby odvratiy pozornost vlastni korupce a kriminality . Je to celkem ucina taktika , narod si najde objetniho beranka kuprikladu Roma a ten si to pak odskace .HALLO tady se nejedna o neschopnost reseni daneho problemu ale o umyslnou manipulaci ktera vede k totalni nenavisti a diskriminaci.

evita5555 ( 25. srpna 2014 14:04 )

Išiel hlúpy Pavel na vandrovku a mal šťastie, aké blbci zvyčajne mávajú, stretol chlapa s mozgom v hlave nezaťaženého americkou výchovou a ten mu jednu ubalil. A vtedy sa mu premiešal piliny v hlave a hlúpemu Pavlovi tým zachránil ten chlapík život. Ale aj tak by si naňho mali dať pozor vojenské školy, lebo nie je zelený mozok ako zelený mozog.

Zobrazit celou diskusi