Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Svědkyně smrtelné nehody reportérky ČT: Viděla jsem, jak vydechla naposled!

Autor: Martina Neckářová - 
20. srpna 2014
05:00

Návrat z prázdnin rodina Brodských z Dolní Olešnice na Trutnovsku z paměti už nikdy nevymaže. Před očima se jim neustále, vteřinu po vteřině, promítá nedělní autonehoda, při níž tragicky zahynula reportérka České televize Jana Sotonová (†28).

Jaroslav Brodský se vrátil z Belgie, kde jako profesionální řidič kamionu zavážel zboží. Sedl do svého tmavomodrého passatu a jel si vyzvednout manželku, tchyni a děti do Karvinné, kde všichni trávili prázdniny. Co je ale čeká na zpáteční cestě domů, do Dolní Olešnice, nikdo netušil!

Byla to vteřina

„Přijížděl jsem ke křižovatce u obce Zámrsk na Orlickoústecku. Dva kamiony po mé levé straně stály za sebou na odbočení na Chrudim. Jak jsem míjel kamiony, všiml jsem si zleva na vedlejší stříbrné audiny. Ta zastavila, já zpomalil. Minul jsem poslední kamion před křižovatkou, pak už jsem jen zahlédl, jak se řidič audi snaží přejet rovně. Byla to vteřina. Brzdil jsem, co to šlo, ale nehodě jsem nemohl zabránit,“ říká smutným hlasem Jaroslav Brodský.

Život a smrt

Rodina Brodských se podruhé narodila. Posádka audi takové štěstí neměla. Spolujezdkyně na místě zemřela. „Audi začala doutnat, nešly otevřít dveře. Všude bylo hrozně krve. Pomáhala nám cizí paní s pánem. Pak jsem uviděla ženu z druhého auta. Viděla jsem, jak naposledy vydechla,“ říká s pláčem Michaela Brodská. To, že šlo o mladou reportérku České televize Janu Sotonovou se dozvěděli až od Blesku...

Novinářkou od píky

Jana Sotonová (†28) pocházela z východních Čech. Studovala žurnalistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. Začínala od píky, pracovala například pro Deník, Aktuálně.cz, Hospodářské noviny nebo Lidové noviny. Od roku 2011 spolupracovala s Reportéry ČT. Zabývala se osudy společensky znevýhodněných lidí.

Smrt přišla v 11:37 hodin

Dopravní nehoda se stala v neděli 17. srpna dopoledne na přehledné křižovatce u obce Zámrsk na Orlickoústecku. „Výzvu jsme od svědků nehody dostali v 11:37. Sedm lidí bylo lehce zraněno. Mladá žena těžkým zraněným na místě podlehla,“ sdělila Blesku mluvčí pardubické záchranky Helena Škuligová.

Proč audina vletěla do křižovatky?

Proč řidič stříbrné audi vjel do křižovatky zatím neví ani policie. Hledají se dva řidiči nákladních kamionů. Jejich vozy v okamžiku nehody stály v odbočovacím pruhu směr Chrudim. „Žádáme řidiče kamionu a případné další svědky nehody, a b y se nám ozvali na bezplatnou tísňovou linku 158 nebo na telefonní číslo 974 580 320,“ uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová.

Spekuluje se, že mohl jeden z řidičů kamionu mladému osmadvacetilému řidiči stříbrné audi ukázat, že je křižovatka volná, ať jede. „Řidič audi vletěl přímo do křižovatky bez žádného manévru, který by nehodě mohl zabránit. I kdyby mu někdo ukázal, nemůže se spoléhat na druhé,“ komentuje situaci řidič druhého osobního vozu Jaroslav Brodský.

abvydavatelstvi ( 20. srpna 2014 19:27 )

Já si myslím že žádná svědkyne ani s bleskem nemluvila .... Oni si totiž Píšou co chcou .... novináři Blesku mají volnou ruku ve psaní příspěvků... každý den dostanou úkol o čem asi mají napsat.. a oni Píšou výmysly ... Přesvědčila jsem se o tom u toho Ostravského slunete když Blesk psal že slune umírá... tak jsem volala do zoo a paní v kanceláří zoo vůbec o ničem nevěděla a řekla že slune dostává umělou výživu a je v pořádku... Bulvár Blesk jsou nejulhanejsi noviny jaké v ČR jsou... ale hlavne že vydělávají... a z lidí za 24 Let vychovali tupé ovce které všemu věří.. a na všechno náleti ....!!

abvydavatelstvi ( 20. srpna 2014 19:18 )

Něco podobného se stalo před lety ve Zlíně... na křižovatce v raní špičce stál trolejbus... byl narvany lidmi a sofer neviděl do křižovatky... ve dveřích stali lidé... proto se zeptal jestli může jet.... někdo mu řekl ...jed... tak vyjel do křižovatky rovnou pod nakladak .... byli tam těžce ranění a několik mrtvých... Proto by se žádný sofer nikdy neměl spoléhat na nikoho druhého ale vždy na sebe... a sám se o situaci přesvědčit... Je to strašne že úplně zbytečně umírají lidé na cestách...

momoko ( 20. srpna 2014 12:27 )

To bylo schválně debilko, všichni to pochopili, jen ty ne!

azbuka ( 20. srpna 2014 12:05 )

Tys nemohla dospat z jiných důvodů, bejku.

azbuka ( 20. srpna 2014 12:04 )

Je divné, že hledají řidiče kamińů, nechápu, že tam nezůstali do příjezdu policie.

Zobrazit celou diskusi