Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Noční hrůza na Chebsku: Zemětřesení o síle 4 stupně!

Noční zemětřesení na Chebsku dosáhlo síly až 4 stupně Richterovy škály
Noční zemětřesení na Chebsku dosáhlo síly až 4 stupně Richterovy škály  (Autor: Geofyzikální ústav AV ČR)
Autor: ČTK - 
4. srpna 2014
08:35

Ve dvě hodiny ráno probudily stovky lidí na Chebsku otřesy a hučení! Zemětřesení o síle 4 stupně Richterovy škály snad větší škody ani zranění nenapáchalo.

Epicentrum bylo podle údajů z webových stránek Geofyzikálního ústavu České akademie věd zřejmě na česko-německé hranici u Aše.

Zemětřesení přišlo okolo druhé hodiny ranní. Po silnější otřesu následovalo několik dalších, ale už slabších, které měly magnitudo okolo dvou stupňů.

"Byl to silný otřes, který doprovázelo obvyklé hučení. Hodně lidí to probudilo. Bylo vidět, jak se v okolí rozsvěcují světla v domech," popsal noční otřes Rudolf Kovařík z Šindelové na Sokolovsku.

Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala v noci neměli hasiči kvůli zemětřesení žádný výjezd. Není ale vyloučené, že se na hasiče lidé ještě obrátí, pokud ráno zjistí nějaké škody na domech.

Silnější otřesy se na Chebsku objevily na přelomu května a června. Nejsilnější bylo zemětřesení 31. května, které dosáhlo síly 4,5 stupně. Šlo tehdy o jeden ze dvou nejsilnějších otřesů za posledních 100 let. Způsobil i škody na budovách. Pojišťovny dostaly hlášení o škodách z Chebska a Sokolovska za více než milion korun.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi