Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fata morgána? Ve vyprahlé poušti se objevilo křišťálově čisté jezero

Autor: INT, lm - 
3. srpna 2014
16:31

Tunisko už tři týdny žije opravdovou záhadou. V místní poušti se totiž nečekaně objevilo velké jezero plné křišťálově čisté vody. Objevitelé zprvu mysleli, že jde o fata morgánu.

Jezero se zničehonic objevilo zhruba před třemi týdny. Místní jsou z toho stále v šoku. "Jel jsem několik dlouhých hodin bez přestávky a upřímně jsem myslel, že je to halucinace. Nevím moc o vědě, tak jsem si pomyslel, že to bylo kouzlo, něco nadpřirozeného," prozradil místní obyvatel deníku Guardian.

V prvních dnech byla voda v jezeře křišťálově čistá a průzračná. Poté se zpráva ale rozkřikla a začaly se sem hrnout stovky místních, kteří tu hledají úlevu v čtyřicetistupňových vedrech. Nyní je jezero zelené a plné řas, což podle deníku znamená, že do něj nepřitéká žádná voda. Úřady se navíc obávají, že voda v něm je kontaminovaná kvůli radioaktivním zbytkům z okolním velkých ložisek fosfátů a může proto obsahovat i karcinogenní látky.

Zatím vědci nedokázali objasnit, proč se jezero v jinak vyprahlé poušti objevilo, ale někteří předpokládají, že vzniklo díky seismické aktivitě, která vytlačila podpovrchovou vodu.

ivoadler ( 4. srpna 2014 10:20 )

Předpokládám, že se podivuješ tomu, že by voda měla být slaná? Jezera se slanou vodou nejsou v poušti nic mimořádného. Po jejich vyschnutí zůstávají v poušti solné pánve. Chápeš to?

marie60 ( 3. srpna 2014 19:32 )

tommikcv ( 3. srpna 2014 18:29 )

Slaná??

naidka ( 3. srpna 2014 18:26 )

ivoadler ( 3. srpna 2014 18:21 )

Kurrva, řekne nám už někdo, jaká tam byla voda? Kromě toho, že byla křišťálově čistá. Byla slaná, sladká nebo slaná do určité míry?

Zobrazit celou diskusi