Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vědecký objev roku? Vytvořili průhlednou myš!

Autor: vlb, ČTK - 
2. srpna 2014
21:49

Můžete sledovat činnost vnitřních orgánů a sledovat průběh případných onemocnění a léčit je. Přitom nepotřebujete ani rentgen, a už vůbec ne řezy skalpelem. Sci-fi? Kdepak. Vědcům se podařilo vytvořit průhledné tělo. Zatím jen to myší, ale šlo by to prý i u člověka…

Vědci z kalifornského technologického institutu publikovali výsledky svého mnohaletého výzkumu v prestižním odborném časopise Cell. Zatím sice experti používali pouze mrtvé hlodavce zbavené kůže, přesto jde podle vědecké obce o průlom.

Průhlednosti těla hlodavců dosáhli vědci tím, že do krevního oběhu a míchy mrtvých těl aplikovali chemikálie. Odstranili lipidy, což by ale vedlo k tomu, že tkáň se zničí, protože ji drží pohromadě. Použit byl proto následně i hydrogel, který tkáně stabilizoval.

Technologii v budoucnu možná vědci použijí i u lidí. „Pokud zachováme oběhový systém, teoreticky by to mělo jít,“ uvedla vedoucí výzkumu Viviana Gradinaru. Zprůhlednění tkání by mohlo pomoci třeba při objasnění nádorových onemocnění nebo nemoci jater. Také může pomoci při nervových onemocněních a demenci.

pavucinka ( 3. srpna 2014 15:28 )

Jako ve filmu "Léčba šokem". Zřejmě se i člověk dočká něčeho podbného, protože někdo se zřejmě nudí..... Všechny pokuy na zvířatech jsoun zybtečné, protože lidský organismus je jiný a tak se stejně nepovolí použí "ověřené".

moncicacka ( 2. srpna 2014 23:35 )

Přesně tak, chudáci myši!

Zobrazit celou diskusi