Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přes 200 let stará loď byla ukrytá pod bývalým Světovým obchodním centrem!

Autor: dce - 
24. srpna 2014
22:45

Před čtyřmi lety musely být stavební práce na ploše bývalého Světového obchodního centra zastaveny. Byla zde totiž nalezena stará plavební loď. Celých sedm metrů pod úrovní chodníku se skrývala dlouhých dvě stě let! 

13. července 2010 se stavební práce zastavily. Od té doby sutinám vládli archeologové. Loď nejprve pečlivě naskenovali použitím moderní techniky a pak opatrně přesunuli na nedalekou Kolumbijskou univerzitu. Zde započala ta pravá vědecká činnost. Tou asi nejjednodušší metodou spočítání letokruhů na dřevech lodi, vědci zjistili, že plavidlo pochází přibližně z roku 1773. Při porovnání s jinou dřevěnou relikvií – Philadelphskou Síní nezávislosti – bylo zjištěno, že dřevo použité na stavbu lodi pochází ze stejné oblasti.

Loď identifikovali jako šalupu z řeky Hudson. Šlo o holandskou plachetnici, která dopravovala pasažéry i náklad po mělkém říčním korytu. Otázkou je, jak se loď dostala tak daleko od pobřeží a tak hluboko pod zem. Vysvětlení je jednoduché – přístav v 18. Století stál právě v místech Světového obchodního centra. Loď, která už dosloužila, zde kotvila tak dlouho až ji pohřbil odpad rozšiřujícího se města. A později i vrstvy bahna a nakonec i betonu.

Péče o loď čerstvě vytaženou z bahna nebyla nic jednoduchého. Naleziště bylo nejprve zakryto plachtou, která bránila vysychání. Loď byla pravidelně polévána vodou, aby nedošlo k štěpení dřeva. Na lodi bylo nalezeno mnoho zajímavých věcí – od keramiky, zvířecích kostí nebo munice do střelných zbraní až po tucet bot. 

jamest ( 25. srpna 2014 12:31 )

kurzové sázení, velmi spolehlivé info www.cameso.webnode.cz

Zobrazit celou diskusi