Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Politické panoptikum: Jeden horký den, čtyři žhavé kuriozity!

Autor: Vera Renovica - 
26. července 2014
06:40

Může za to vedro? Anebo kosmické záření? Včerejší den v české politice vypadal jako sled podivných událostí a šokujících zjevů. Blesk se je pokusil logicky vysvětlit. Ale šlo to ztuha…

Kuriozita č. 1

Věra Jourová (49, ANO) Ministryně chlupatých knedlíků

Co viděli občané:

Usměvavá ministryně laskavých očí a kyprých tváří předává v přímém přenosu premiérovi a jednomu z nejmocnějších lidí v zemi květinami pomalovaný hrnec. U toho se sladce usmívá. To je repríza Ženy za pultem anebo ministerská tisková konference?

Blesk vysvětluje:

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) včera dorazil na ministerstvo pro místní rozvoj, kterému šéfuje budoucí eurokomisařka Věra Jourová (ANO), na bilanční návštěvu. No a zjistil, že plotny tam fungují skvěle! Jourová dala Sobotkovi nejprve kuchařku, kterou napsala její maminka. „Je tam 40 bramborových receptů a já jsem vám uvařila jeden z nich, bosáky (chlupaté knedlíky, pozn. red.),“ řekla mu, podávaje zaskočenému premiérovi hrnec.

Kuriozita č. 2

Miloslava Pošvářová (50, nestr.): Černá mamba

Co viděli občané:

V atriu Sněmovny mluvila dáma oděná do černých částečně průsvitných šatů o tom, proč je důležité provést kontrolu předražené dálnice D47. Působila exotickým až strašidelným dojmem díky dračímu tetování, které pokrývalo její paže a část hrudi. Že by Sněmovnu na chvíli ovládla copatá vůdkyně dámského motorkářského gangu?

Blesk vysvětluje:

Jak kvůli jejímu zjevu, tak kvůli boji proti předraženým zakázkám, nazývají inženýrku a bývalou poradkyni ministra dopravy Miloslavu Pošvářovou »černou mambou«, což se jí prý nelíbí. Masivní tetování netají, ač jí prý dřív dělaly v konzervativní státní správě neplechu. Teď však na ministerstvu spravedlnosti radí, jak zateplovat věznice. A ty jsou, jak známo, plné potetovaných týpků.

Stylista Dušan Chrástek: U stánků na levnou krásu…

„Paní je extravagantní a proti tomu nemám nic, ale jsou jasná pravidla, jak se oblékat jako veřejný činitel. Je trochu děsivé, že takto oblečenou ženu nepotkáme slunit se na přehradě u stánku s občerstvením, ale ve Sněmovně. Jestli je černá oblíbenou barvou, mohla zvolit pouzdrové koktejlky bez rukávů, klasické černé lodičky s otevřenou špičkou a vlasy jednoduše sepnout sponou.“

Kuriozita č. 3

Jiří Dolejš (53, KSČM): Rudý výběrčí

Co viděli smrtelníci:

Po sněmovní síni včera chodil poslanec s rudou aurou, chlapeckým úsměvem a podivným papírkem. Na něm byly úhledným písmem napsány tisícikorunové částky a jedno jméno: »poslanec Holeček«. Že by se korupce odehrávala takhle veřejně před objektivy fotoaparátů?

Blesk vysvětluje:

Přes patnáct tisíc korun, jak dokládá papírek, se platilo za akci pětadvacetičlenného rozpočtového výboru. „Na jaře mělo několik členů narozeniny, tak jsme se sešli a účet jsem rozdělil,“ řekl nám Jiří Dolejš. „Všichni už zaplatili kromě pana poslance Jiřího Holečka (ANO), tak jsem jej dnes vyhledal,“ dovysvětlil. A my si oddychli, že když jde o korupci, ta se ještě pořád slušně odsouvá do kuloárů.

Kuriozita č. 4

Milan Urban (55, ČSSD) Legislativní zmetek

Co viděli smrtelníci:

Seděl tam jak vyvrhel, na stole měl sněmovní tisk, v němž se občas prohrábl, telefon, který ignoroval, a všude kolem kolegy, kteří jej ignorovali. Pouze jeden spolustraník měl odvahu s poslancem mluvit. Jeho gesta jako by však říkala: »ukažme si na něj«. Čím si to sympatický muž s vizáží Dědy Mráze vysloužil?

Blesk vysvětluje:

Právě Milan Urban byl autorem pozměňovacího návrhu, do něhož kromě podpory zelené nafty propašoval také snížení spotřební daně na naftu a benzin. Pro opatření, které by dle koalice zruinovalo státní kasu, hlasoval mimo jiné i poslanec Richard Dolejš (ČSSD), který na snímku ukazuje na nebohého Urbana prstem. Poté, co premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pučisty údajně seřval, se včera hlasovalo podruhé – podle opozice v rozporu s jednacím řádem. Výsledek? Místo 17 sociálních demokratů návrh podpořil už jen Urban!

deratizator ( 27. července 2014 12:02 )

No jo, lepší jsou ti uhlazení pánové v oblecích z Prady a od Hugo Bosse, co rozkrádají rozpočet ve velkým a hlasují tak, aby to vyhovovalo jejich podnikatelským záměrům a kamarádíčkům

deratizator ( 27. července 2014 11:21 )

Že jo? A navíc nemá holinky!

sores ( 27. července 2014 10:06 )

Je to hnus takto zmalované tělo, navíc ženská s takovou funkcí! To jsou tedy příklady k zblití! Taky to podle toho v cikánském Česku vypadá. Jedině snad Babiš tu politiku nedělá pro prachy jako všichni ostatní. Má jich tolik že to nestačí utratit on ani jeho děti za 100 let.

aronak ( 26. července 2014 18:49 )

Nechápu, jak může potetovaná ženská pracovat na ministerstvu a reprezentovat republiku. Copak neexistuje nějaký kodex pro politiky? Když kandidoval Franz na prezidenta, tak ho prostě lidi nevolili, protože takový exot - to by byla reprezentace. Tedy, oni ti 2, co zbyli - to také nebyla žádná sláva, koho vybrat, ale alespoň nejsou potetovaní.

hejhej ( 26. července 2014 18:22 )

uha: Naprostý souhlas

Zobrazit celou diskusi