Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zase! Holčička na kole vjela pod auto! 5 rad, než posadíte dítě na bicykl

Vedoucí BESIP Martin Farář
 (Autor: Policejní deník, BESIP)
Autor: Adam Jaroš - 
25. července 2014
17:42

Krátce po tragédii v Krnově, kde podnikatel v luxusním mercedesu srazil dva chlapce (†5, 6) na kole, došlo k další nehodě. Řidička na Trutnovsku srazila jedenáctiletou cyklistku. Musela být letecky transportována do nemocnice. Ani v jednom případě řidiči nemohli nehodě zabránit. Jak připravit svoje děti, než je posadíme na kolo, radí vedoucí BESIP Martin Farář.



1) I když jsou děti starší než 10 let a mohou se pohybovat v silničním provozu, uvědomte si, jestli jsou děti na provoz na silnici rozumově připravené a dostatečně vyspělé.

2) Dopředu i před samotným vyjetím jim zopakujte minimální základ znalostí o dopravním provozu a předpisech a nespoléhejte jen na školní výchovu.

3) Vybavte dítě i nad rámec povinné výbavy pro zvýšení viditelnosti. Základní výbava by měla obsahovat nejen helmu, ale i osvětlení kola, odrazky, reflexní doplňky a pestrobarevné oblečení.

4) Zkontrolujte jízdní kolo a jeho technický stav, především brzdy. Prověřte, zda s kolem dítě umí zacházet, aby se místo sledování provozu kupříkladu příliš nesoustředilo na přehazování.

5) Instruujte děti, aby se vyhýbaly provozu, pohybovaly se jen na okraji vozovky nebo na chodníku. Aby nevjížděly do křižovatky a nepřeváděly kolo po přechodu pro chodce, dokud vozidla nezastaví. I kdyby měly přednost. Život máme jen jeden a nevyplatí se spoléhat na ostatní.

hidrantt ( 25. července 2014 23:19 )

Jen blbec nechá děcko jezdit na silnici bez dozoru a nezáleží jestli je to ve městě,nebo v nějaké díře, kde projede auto za hodinu.

evita5555 ( 25. července 2014 20:55 )

Od toho, že ak nemám čas sa decku venovať a podmienky na bicyklovanie v okolí domu nie sú priaznivé, tak mu bicykel nekúpim. To prežije decko skôr ako zrážku s autom.

evita5555 ( 25. července 2014 20:53 )

Ako to ten "bagr" mohol vedieť, že ho dieťa nepočuje? Ale malo snáď rodičov, ktorí mohli vedieť, že dieťa nebude počuť premávku okolo seba a tak ho nemali púšťať na bicykli na cestu. Veľa detí vyrástlo aj bez bicykla, takže keby ho nemal, nemusel byť spokojný, ale mohol byť živý. A o tom to je, že rodičia musia zvážiť, čo dieťa dokáže a čo nie a podľa toho sa zariadiť.

ollina ( 25. července 2014 19:22 )

Existují cyklostezky. Na silnici děti na kole nepatří

chanel5 ( 25. července 2014 18:38 )

Od čeho? To že nejsou dopravní hřiště jo?

Zobrazit celou diskusi