Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zemřel nejbohatší Němec: Na čem Karl Albrecht (†94) vydělal 500 miliard?

Zemřel nejbohatší Němec Karl Albrecht
Zemřel nejbohatší Němec Karl Albrecht  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, simao - 
21. července 2014
19:00

Nejbohatší Němec Karl Albrecht je po smrti. Zemřel minulou středu ve věku 94 let.  Se svým bratrem Theem začali podnikat v maloobchodě po 2. světové válce, kdy převzali matčin obchůdek s potravinami v Essenu. Právě tam dnes měl spoluzakladatel německé sítě obchodů Aldi s odhadovaným jměním kolem 500 miliard korun pohřeb.

První prodejny s názvem Aldi otevřeli Karl a Theo Albrechtové počátkem 60. let a přinesli tím do Evropy diskontní prodej založený na nízkých cenách. Zatímco Theo Albrecht zemřel v roce 2010 ve věku 88 let, jeho bratr Karl podle zprávy faz.net minulý týden ve vile v essenské čtvrti Bredeney. Skonal po krátké nemoci obklopen svou rodinou.

Majetek za půl bilionu

Především v rodinném kruhu probíhalo i poslední rozloučení. Miliardář Karl Albrecht byl samotář, který se vyhýbal publicitě. Na pohřbu nechybělo však ani několik nejbližších přátel a také přední činitelé jeho firmy.

V loňském roce dosahoval majetek Karla Albrechta podle žebříčku časopisu Manager Magazin 17,8 miliardy eur (asi 489 miliard Kč) a byl nejvyšší v Německu. Na druhé příčce nejbohatších Němců se tehdy umístila rodina jeho zesnulého bratra Thea. Podle amerického časopisu Forbes byl letos Karl mezi světovými miliardáři na 23. místě se jměním 25,9 miliardy dolarů (526 miliard Kč).

Ostře střežené soukromí

Bratři Albrechtové si podnik už v roce 1961 rozdělili na severní část Aldi Nord, kterou řídil Theo, a ziskovější Aldi Süd pod vedením Karla. Žádná z obou firem své výsledky nezveřejňuje, podle odhadů firmy Planet Retail ale měla loni Aldi Süd tržby 38,5 miliardy eur. V roce 1994 se Karl Albrecht vzdal každodenního řízení Aldi Süd a převzal místo předsedy dozorčí rady. Z něj odešel v roce 2002, a přestal tak mít kontrolu nad chodem firmy. Aldi Süd nyní neřídí nikdo z Albrechtovy rodiny.

Podle magazínu Forbes po sobě Karl Albrecht zanechal dvě děti. Byl fanouškem golfu, který hrával na svém soukromém hřišti v Öschberghofu. Rodina Albrechtů však jinak své soukromí bedlivě střeží od roku 1971. Tehdy Thea Albrechta na 17 dní unesli a nakonec propustili za výkupné zhruba tří milionů dolarů. Když v roce 2012 zemřel Theův syn Berthold, rodina jeho úmrtí oznámila až o několik týdnů později.

zabibol ( 22. července 2014 07:52 )

Žádný komunista by nikdy tolik peněz vydělat nedokázal. Jedině znárodnit a prošustrovat.

moiaza ( 21. července 2014 20:08 )

 Zajímalo by mě, kolik miliard si vzal Karl sebou do hrobu?

Zobrazit celou diskusi