Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Oko hrůzy z vesmíru: Supertajfun v Japonsku už zabíjí!

Autor: shp - 
8. července 2014
16:55

Z vesmíru vypadá jako naprostá nádhera, ale na Zemi páchá škodu a zabíjí. Supertajfun Neoguri se řítí na Japonsko, částečně již zasáhl ostrov Okinawa, poté zasáhne Kúšů. Japonci jsou zděšení a prchají do úkrytů.

Japonský meteorologický ústav vydal před supertajfunem nejvyšší stupeň varování. Neoguri doprovází vítr dosahující v nárazech síly až 260 kilometrů v hodině.

Nejvyšší stupeň varování vyhlašují úřady v případě nebezpečí ztrát na lidských životech a rozsáhlých materiálních škod. Meteorologové se domnívají, že před nárazem na pevninu supertajfun ještě zesílí a mohl by se stát nejsilnější bouří v Japonsku za několik desítek let. Neměl by ale údajně dosáhnout takové mohutnosti jako tajfun Haiyan, který loni na Filipínách zabil tisíce lidí.

Přírodní živel ochromil dopravu na jihojaponských ostrovech, kde bylo k evakuaci vyzváno kolem 590.000 lidí.  Pro jižní japonské ostrovy včetně Kjúšú od pondělí platí nejvyšší stupeň varování. Veškeré venkovní aktivity podle agentury AP zrušili i američtí vojáci, kteří mají na Okinawě základnu.

Jeden muž zemřel poté, co jeho člun převrhly vysoké vlny, uvedla místní televize NHK. Místní vláda dále uvedla, že deset lidí bylo zraněno, z toho jeden člověk vážně. Televize přinesly záběry poničených budov a výloh obchodů, vyvrácené stromy v hlavním městě Okinawy Naha.

anka ( 8. července 2014 21:01 )

diskuze u hrdinu z Afganistanu je, a tomu, co rusove provadeji na Ukrajine uz tu bylo dost....A jestli ti neni jasne proc ministr rusi dovolenou, tak ja ti nepomuzu...

japos22 ( 8. července 2014 20:01 )

Musí rušit, jinak by ho novináři sežrali

pepatiso ( 8. července 2014 18:28 )

soudruzi z blesku jak zcela ignorujou vraždění slovanů na ukrajině tak nepřipustí diskusi k hrdinům z afghánistánu!Je zcela jasné proč!Ale není mi jasné proč ten hereckej tajtrdlík žilka rušil dovolenou?To pojede do afghánistánu pomstít smrt žoldáků?

cipisek134 ( 8. července 2014 17:18 )

Ostrov Kúšú? Neznám. Znám jen Kjúšú.

Zobrazit celou diskusi