Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Unesli nás, pomoc! Volal před popravou izraelský student! Je to vtip, myslela si policie

Autor: ČTK, šim - 
2. července 2014
15:23

Únos a vražda tří izraelských studentů, jejichž těla našli v pondělí na palestinském území, šokovaly Izrael. Chlapci však možná mohli dnes žít, kdyby tísňová linka správně vyhodnotila volání o pomoc. Jeden z unesených chlapců totiž dokázal zavolat, že byli uneseni. Jenomže operátoři si mysleli, že jde o vtip.

"Unesli nás, pomoc," šeptá na nahrávce na tísňovou linku jeden z unesených izraelských studentů! Pak se ozvalo "Hlavu dolů" a byla slyšet střelba. Operátor tísňové linky si však myslel, že se jedná o nějaký žert mladých chuligánů. Zřejmě o pár okamžiků později byli tři unesení studenti mrtví.

Na jejich pohřbu ve městě Modiin mezi Jeruzalémem a Tel Avivem se v úterý sešly tisíce truchlících Izraelců. Smutečního obřadu se zúčastnili mimo jiné prezident Šimon Peres a premiér Benjamin Netanjahu. Izraelci tragédií vidí radikální palestinské hnutí Hamas, jeho představitelé však podíl na únosu popírají.

Peres i Netanjahu vyzvali na pohřbu k potrestání hnutí Hamas, kterému Izrael klade vinu za smrt Naftaliho Frenkela, Gilada Šaara a Ejala Jifracha. "Izrael bude tvrdě postupovat, dokud terorismus nevykoření," řekl odstupující izraelský prezident. Premiér Netanjahu znovu slíbil, že Hamas za svůj čin zaplatí.

Před ceremonií ve městě Modiin se konala smuteční rozloučení v jednotlivých městech, odkud chlapci pocházeli. "Byl jsi vzorem pro své bratry, chybíš nám," řekl na jednom ze shromáždění Uri Jifrach, otec Ejala. Otec zavražděného Gilada Šaara na adresu svého syna prohlásil: "Patříš k izraelskému lidu. Budeme tvůj životní příběh předávat dál."

Několik hodin před pohřbem zveřejnily izraelské úřady záznam tísňového volání jednoho z chlapců. Část nahrávky nadále podléhá utajení. Policisté prý nejprve považovali telefonát za žert a zpočátku na něj nereagovali. Čtyři z nich už prý kvůli tomu byli postaveni mimo službu.

V Jeruzalémě se po pohřbu konala demonstrace, na níž asi dvě stovky lidí požadovaly tvrdou odplatu za smrt studentů. Dav, který se podle izraelských médií skládal z větší části z pravicových politických aktivistů, prý vyvolával hesla jako "Smrt Arabům" a "Mohamed je mrtvý". Situaci uklidnila až přivolaná policie.

Vražda Palestince za odplatu?

Ve středu ráno bylo v lese nedaleko Jeruzaléma nalezeno tělo palestinského mladíka. Policie vyšetřuje také verzi, že byl unesen a zabit v odplatě radikálními Izraelci, a zjišťuje souvislost s nahlášeným únosem palestinského mladíka ve východním Jeruzalémě. Palestinští svědci podle Reuters tvrdili, že viděli, jak dnes ráno mladíka kdosi nutil nastoupit do automobilu u supermarketu v Jeruzalémě. Stalo se tak těsně poté, co odešel z mešity. 

yokky ( 3. července 2014 00:35 )

proc volal?????????????????????

jahodove_ticho ( 2. července 2014 22:47 )

Dokud tam neupadne atomovka a nevyčistí ten židovsko-arabskej póvl, nikdy nebude klid...

turan ( 2. července 2014 17:17 )

Za jedného zabitého žida padne 5 arabov,ako poznám Izrael !

dfghjk ( 2. července 2014 16:07 )

Kdyby to nebyla taková trgedie, řval bych smíchy: prý "dokud terorismus nevykoření"! Jsou to přesně tyto silácké, arogantní řeči, které udržují nenávist a terorismus mezi židy a araby při životě.

Zobrazit celou diskusi