Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Súdánka, které zrušili trest smrti za sňatek s křesťanem: První foto na svobodě!

Autor: ČTK, ljš - 
27. června 2014
09:38

Súdánská křesťanka, které soud zrušil trest smrti za to, že si vzla křesťana, je opět na svobodě. Policie Meriam Ishagovou znovu zadržela v úterý na letišti při pokusu opustit zemi a obvinila ji z falšování úředních dokumentů. Teď je konečně volná.

Podle právníka Imána Abdul-Rahmána policie 27letou Ishagovou propustila poté, co její osvobození na súdánské vládě požadovalo několik zahraničních diplomatů. Žena však nesmí opustit Súdán.

"Mariam byla propuštěna poté, co se našel ručitel, ale, samozřejmě, nesmí opustit zemi," citovala právníka agentura Reuters.

"Jednáme se súdánským ministerstvem zahraničí, abychom zajistili, že ona i její rodina budou moci odcestovat tak rychle, jak to jen bude možné," uvedla podle Reuters mluvčí americké strany Marie Harfová.

Celníci odmítli Ishagovou v úterý pustit do letadla, protože předložila provizorní cestovní dokumenty vystavené velvyslanectvím Jižního Súdánu. Podle BBC měla v úmyslu s manželem a dětmi vycestovat do USA. Policie ji následně zatkla a obvinila ze zfalšování cestovního pasu.

Po propuštění se celá rodina dostavila na americkou ambasádu.

Odvolací soud v pondělí zrušil rozsudek, podle kterého měla být Ishagová popravena oběšením. Trest měl být vykonán až za dva roky, protože žena byla v době vynesení rozsudku těhotná. Měla tak mít čas se postarat o svoje čerstvě narozené dítě. To se také později ve vězení narodilo.

Meriam se narodila muslimskému otci, který však s rodinou nežil. Podle práva šaría se má nicméně otcovou vírou řídit. Matka ji ale vychovala jako křesťanku. Za křesťana se i provdala. Zatčena byla v srpnu 2013 za smilstvo, protože islámské právo platnost jejího sňatku s příslušníkem jiné víry neuznalo. Letos v únoru připojil soud obvinění z odpadlictví od víry. Nad Ishagovou vynesl ortel místní soud podle islámského práva v polovině května. Předtím dostala možnost vrátit se k islámu, což ale odmítla.

Západní státy a ochránci lidských práv rozsudek kritizovali. Súdán se řídí islámským právem šaría, kolem 95 procent jeho obyvatel vyznává islám.

zelena.karkulka ( 28. června 2014 00:27 )

Hlavně,že už snad odletí pryč a bude mít klid. Drtivá většina zákonů dle šaríi jsou zvyklostní kmenové zvyky,nemá to s Koránem nic společného.

jana999 ( 27. června 2014 16:12 )

místo, aby byli rádi, že zmizejí ze země, tak je tam budou držet násilím

trhnisinadledvinkou ( 27. června 2014 15:30 )

a my jim tady dovolíme stavět mešity?! no to snad ne!

akko ( 27. června 2014 13:50 )

To jsou proste narody debilu...Misto,aby byli radi,ze je holka stastna,vyvadeji takove zvrhlosti jenom kvuli vire...Vira,je nevetsi lez lidstva...a oni jsou schopni ji za to zabit...pakaz...

tawon ( 27. června 2014 12:13 )

Má máskáče do džungle.

Zobrazit celou diskusi