Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zpěvačka nabídla své tělo teroristům: Propusťte uvězněné školačky!

Islamisté unesli několik stovek školaček, místní zpěvačka jim však nabídla své tělo za jeich propuštění. Lidé se jí ale vysmáli
Islamisté unesli několik stovek školaček, místní zpěvačka jim však nabídla své tělo za jeich propuštění. Lidé se jí ale vysmáli  (Autor: Facebook, Reuters)
Autor: tp, ČTK - 
26. června 2014
20:38

Zpěvačka z Nigérie Adokiye Kyrian nabídla své tělo, pokud islamisté z organizace Boko Haram propustí přes dvě stě školaček, které unesli a hrozí jim, že je prodají jako sexuální otrokyně. Místo obdivu ale popová hvězdička sklidila spíše vlnu kritiky a urážek.

Obávaní teroristé z Boko Haram jsou v Nigérii známí ozbrojenými únosy, ovšem před dvěma měsíci udělali, co nikdo nečekal. Unesli přes tři stovky mladých školaček. Řadě z nich se podařilo uniknout, mnoho jich však stále zadržují. Poslední zprávy hovoří zhruba o dvou stovkách vězněných dívek. Žijí pod neustálým strachem, že je islamisté prodají jako sexuální otrokyně.

Malou naději na jejich záchranu se snažila vykřesat mladá zpěvačka Adokiye Kyrian, která řekla, že “je to tak nespravedlivé. Jsou tak mladé. Kéž bych se mohla nabídnout výměnou.” A podle New York Daily News vyzvala únosce, aby si vzali její tělo a panenství výměnou za školačky. “Proboha, je jim 12 až 15 let. Já jsem starší a zkušenější. I kdyby mě mělo mít deset až dvanáct mužů každou noc, je mi to jedno. Jenom ty dívky propusťte a nechte je vrátit se k rodičům,” řekla zpěvačka.

Místo obdivu a podpory však na sociálních sítích sklidila kritiku. Mnozí lidé se jí vysmívají a spíše řeší, zda-li je skutečně panna, než jak by mohlo její poselství pomoci. Schytává i urážky typu, že by prodala své tělo i za luxusní letadlo pro matku. Dívky však ve spárech teroristů zůstávají dál. Přesto, že nigerijská vláda tento týden oznámila zabití nejméně 70 teroristů na severovýchodě Nigérie.

Islamistické milice Boko Haram bojují proti centrální vládě od roku 2009. Terčem jejich útoků byly často školy, mešity, státní instituce, ale i policie nebo armáda. Podle zprávy Norské rady pro uprchlíky zabily milice Boko Haram jen za letošní rok 3300 lidí. Rada bezpečnosti OSN je koncem května zařadila na seznam teroristických organizací.

Zobrazit celou diskusi