Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tragická smrt těhotné Lucie (†32): Kdo jí dal vypít smrtící koktejl?!

Autor: ida, simao - 
20. června 2014
05:00

Lucie (†32) z Orlové na Karvinsku čekala holčičku. Netrápila jí nemoc, neměla komplikace, do diabetologické ordinace vyrazila na běžný test. Došlo však k tragické záměně glukózy za jed. Kdo chyboval? To nyní zkoumá policie. Kdo těhotné ženě podal "smrtící koktejl?" Podle ČT sestřička (65), která byla v ambulanci na záskok.

Jak se to mohlo stát, diví se i děsí lidé nejen z okolí mladé maminky Lucie (†32), která zemřela po běžném vyšetření - testu na těhotenskou cukrovku. Jako řada maminek před ní, i ona měla podstoupit pouze odběry krve a vypít při tom roztok glukózy. "V jedné z ambulancí v areálu nemocnice došlo ve středu k tragické záměně roztoku glukózy a jiného roztoku," uvedl policejní mluvčí Petr Svoboda.

Vyšetřování se patrně odvíjí více směry. Zkoumá se míra zavinění zaměstnanců ordinace. V osudný den sloužila jak doktorka, tak sestřička - podle ČT pětašedesátiletá zkušená zdravotnice v důchodu, která zaskakovala za kolegyni. Mohla za děsivou záměnu roztoků ona? Policie zkoumá i další možnost - že k chybě došlo již na straně dodavatele látek pro soukromou orlovskou ambulanci. "Je to jedna z možností, že záměna nastala už v rámci distribuce," potvrdil mluvčí Svoboda.

Matka Lucie S. (†32): Viník se musí najít

Lucie vypila patrně roztok fenolu a kafru, který se v lékařství označuje také jako Chlumského roztok. Po požití smrtícího přípravku, který se používá mj. na dezinfekci chirurgických nástrojů, zemřela.

"Že se zamění léky, to víme, že se stává. Ale cukerný roztok za dezinfekci? Pořád to opakuji, ale opravdu je něco takového ve zdravotnictví 21. století nepředstavitelné. Jenže naše dcera umřela," truchlí nyní na idnes.cz Mária K., matka tragicky zesnulé Lucie. A tvrdí, že se viník musí najít. O průběhu policejního vyšetřování však prý informace nemá. "Zatím nemáme k obavám důvod, ale pokud by se stalo, že by vyšetřování šlo do ztracena, tak budeme bojovat, to mi věřte," dodala.

Odbornice: Po pozření fenolu je smrt neodvratná

Podle informací Blesku vypila těhotná žena roztok s kyselinou karbolovou, známou také pod názvem fenol. Ten má leptavé účinky, dokonce je schopen narušit i plast. Fenol se do zdravotnických zařízení dodává v tekutém stavu. „Pokud tuto látku někdo vypije, dal si vlastně životu nebezpečný "buněčný jed". Fenol totiž poškozuje buňky i hlavní orgány v těle: srdce, mozek, játra a ledviny. Pokud je požité tekutiny větší množství, smrt je neodvratná,“ řekla Blesku profesorka MUDr. Daniela Pelclová, přednostka Toxikologického informačního oddělení Kliniky pracovního lékařství VFN a 1. LF UK.

„Po vypití této chemikálie začnou během několika desítek minut selhávat orgány. Buď nastane zástava srdce, otok plic či postižený upadne do bezvědomí,“ vysvětluje profesorka Pelclová s tím, že tento případ je velmi výjimečný. „Fenol se už dnes tolik nepoužívá a ti, kteří s ním pracují, bývají velmi opatrní,“ uzavírá přednostka.

doggydog ( 24. června 2014 10:03 )

je tezky premyslet, kdyz ti rozzurena sestricka podava neco. treba byla vystresovana z toho, ze musela vstat ze zidle. a kolem dalsi pacienti, a cas na svacinu zadny.. na vine je matka, ktera jim drankala nervy svoji pritomnosti.

kejsi1988 ( 23. června 2014 12:44 )

Nebudu tady komentovat další pisatele, jen se zamyslete co a jak tady kdo píše. Jak musí být její pozůstale rodině, když si tady a jinde přečtou komentáře. Já jsem Lucku znala osobně a je mi strašně líto co se stalo. Rodině přeji upřímnou soustrast. Hodně sil, a hlavně to nevzdávat.

kejsi1988 ( 23. června 2014 12:38 )

Tak na to pozor ten test nemusela prodělat při prvním těhotenství. FORTYNE běžte někam. Nebudete mi tady urážet Lucku!!!!!!!

kejsi1988 ( 23. června 2014 12:28 )

Nevím co vám za to stojí, proč urážíte posmrtné. Jen by mě zajímalo zda by někdo mluvil i o vás takové p..... !!!!!! Kéž by se to stalo vám!!!

kejsi1988 ( 23. června 2014 12:21 )

To nebylo ani trochu VTIPNÉ!!!!! A trochu úcty by neuškodilo!!!!!

Zobrazit celou diskusi