Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dvě děti (6) spadly do 11 metrů hluboké studny! Učitelka za nimi skočila

Autor: Ondřej Požár - 
16. června 2014
12:46

Do jedenáct metrů hluboké studny spadli včera dopoledne v obci na Vyškovsku dva šestiletí kluci. Jeden vylezl ven sám, druhého zachránila učitelka Martina Z. (39). Všichni tři skončili ve špitálu.

Neštěstí se stalo na zahradě Mateřské školy v Bohdalicích-Pavlovicích. „Někdo o víkendu ukradl železný poklop a kluci spadli asi půl metru širokým otvorem dolů,“ upřesnil starosta Jan Hrežo.

Ve studni jsou asi čtyři metry studené vody a nad nimi sedm metrů volného prostoru. Pro děti vlezla do studny odvážná učitelka.

„S dítětem v náručí šlapala 15 minut vodu, než je vytáhli přivolaní hasiči. Druhý chlapec vylezl po žebříku nahoru,“ upřesnil starosta. Kluci, kteří vyvázli s oděrkami, skončili v nemocnici.

„Po pádu z výšky sedmi metrů do studené vody neutrpěly děti žádná závažná zranění. Oba chlapci byli podchlazení a vzhledem k mechanismu úrazu je převezli na ARO Fakultní dětské nemocnice do Brna,“ sdělila mluvčí záchranky Barbora Zuchová. Podle ní podchlazenou učitelku po ošetření převezla sanitka do vyškovské nemocnice. Tam byla umístěna z preventivních důvodů na jednotku intenzivní péče.

Okolnosti nešťastné události, za niž podle všeho můžou zloději kovů, vyšetřuje policie.

 

bjutifl ( 17. června 2014 12:45 )

To tam nemaji nikoho kdo vždycky ráno pozemek kolem školky prohlídne jestli je bezpečný? Jestli tam třeba feťáci nezahodili stříkačku nebo jestli se tam nedostalo nějaké zvíře a tak? Při takové prohlídce, která bývá v dětských zařízeních běžná, by se na tu krádež muselo přijít a chudáci děti nemusely nikam spadnout. Kdo ví co si z toho odnesou do života za traumata a fobie Okamžitě vyměnit nezodpovědné vedení školky které hrubě podcenilo zajištění bezpečí dětí!

andorea ( 17. června 2014 12:03 )

To neříkám, na 99% bych skočila, ale tím jedním procentem si jistá prostě nejsem. Možná bych letěla shánět žebřík, možná by mne stres paralyzoval. Dokud v takové situaci nejsme, tak jen můžeme tipovat, jak se zachováme. Tedy pokud nejde o vlastní dítě, tam to asi funguje nějak automaticky.

japos22 ( 17. června 2014 11:44 )

Je dost dobrá - určitě netušila, že poklop je pryč, takže palec nahoru nikoli dolů

abyss ( 17. června 2014 11:42 )

Máš pravdu. Je to o zodpovědnosti personálu. U nás když ještě byla stará školka na pozemku kde byla nejenom studna ale i jímka a další případné pasti na děti, tak sama ředitelka školky, dřív než tam přišlo ten den první dítě, denně obcházela celou zahradu a osobně kontrolovala jestli je vše stále bezpečně zajištěné. Když se potom školka přestěhovala na bezpečný pozemek, stejně jsem ředitelku vídala na její každodenní ranní obchůzce. Jednou jsem se s ní dala do řeči, něco v tom smyslu jako že je klídek než se dostavěj dětičky a že už zahradu takhle obchází asi jenom ze zvyku, když tahle je bezpečná. Ona mi potvrdila že na jednu stranu je to zvyk ale na druhou stranu že stejně má stále oči na stopkách a pozemek řádně kontroluje, jelikož by tam mohl třeba nějakej chuligán něco hodit a některé dítě by si mohlo o to ublížit a to by si ona nikdy neodpustila, je to její školka, její odpovědnost a prioritou musí být bezpečí dětí.

eva666 ( 17. června 2014 11:35 )

té učitelce velký dík...ale jinak přece není možné vypouštět děti bez dozoru jen tak...co kdyby někdo nastražil do skluzavky použité jehly, podobných nesmyslů by se dalo vymyslet dost a volů, kteří to jsou schopni udělat je taky plno. Nevím, zda povinnost kontrolovat děti a jejich bezpečnost není na učitelích a né na údržbáři.

Zobrazit celou diskusi