Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Andyho Warhola přivezli do Prahy: I s Marilyn Monroe, Jaggerem a Mao Ce-tungem!

Autor: Tereza Hodáliková - 
16. června 2014
10:17

Portréty Marilyn Monroe, Mao Ce-tunga či Micka Jaggera, legendární Kráva vytištěná na tapetovém papíře... I takové poklady z dílny fenomenálního umělce Andyho Warhola teď můžete vidět v Praze! A to na výstavě I´m OK.

Nejdražší dílo Warhola bylo na newyorské aukci prodáno za neuvěřitelných 2,1 miliardy korun. Jednalo se o obraz Silver Car Crash. I proto organizátoři této výstavy nechtěli prozradit ceny vystavených exponátů.

Proč I´m OK?

„Touto frází (v překladu: Jsem v pořádku) vždy Andy Warhol začínal text na pohlednicích své matce, které jí zasílal z cest po světě,“ vysvětluje kurátor výstavy Miroslav Houška.

Kdo byl Andy Warhol?

Andy Warhol, vlastním jménem Andrew Warhola, se narodil 6. srpna 1928 v Pittsburghu emigrantům ze Slovenska. Bohužel toto datum je pouze odhad. Říká se totiž, že jedno z jeho největších děl byl zfalšovaný rodný list. Byl to jeden z nejúspěšnějších amerických malířů, grafi ků, fi lmových tvůrců a někteří ho přezdívají americkou pop-art ikonou. Svou kariéru zahájil jako ilustrátor reklamních předmětů. Posledními obrazovými sériemi byly portréty Lenina a Autoportréty. 22. února 1987 umřel Andy Warhol na následky běžné operace žlučníku.

Co vše můžete vidět

Za celý svůj život vytvořil Andy Warhol celkem 51 kusů obalů na desky, takzvané LP. Na této výstavě máte šanci vidět 46 kusů. Naleznete zde jak úplně první obal, tak i ten poslední, který měl rozdělaný v době, kdy zemřel. „Za zmínku rozhodně stojí slavná Kráva (Cow), která je vytištěná na tapetovém papíře, nebo sbírka 25 kusů litografi í Láska je růžová sušenka,“ říká Miroslav Houška, kurátor výstavy.

Tato série vznikla v 50. letech a je považována za rané dílo Warhola. Na výstavě nesmí chybět série Marilyn Monroe, Mao Ce-tunga, Flowers a Campbellovy polévky. Celkem je k vidění přesně 200 kusů exponátů. Část expozice slouží současně jako »factory« (tedy replika dílny, kde umělec vyráběl své sítotisky), kde si návštěvníci mohou vytisknout i vlastního Warhola na tričko nebo na papír.

Kam a za kolik?

Výstava probíhá v pražské Gallery Of Art Prague, Staroměstské náměstí 15
Otevřeno denně 10:00 až 20:00
Dospělý zaplatí za vstupenku 170 Kč, děti do 15 let a studenti 120 Kč, rodina (2+2) 400 Kč

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi