Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obama slibuje: USA pošlou více vojáků do Evropy! Na schůzce se setkal i se Zemanem

Autor: ČTK, simao, lvi - 
3. června 2014
16:16

Americký prezident Barack Obama nasedl do svého Air Force One a vyrazil do Evropy. Ve Varšavě se aktuálně účastní oslav 25. výročí prvních částečně svobodných voleb v Polsku. A co víc, má za sebou první setkání se čtyřmi desítkami vrcholných státníků - včetně Miloše Zemana. Otázkou je, zda se Obama sejde i s ruským prezidentem a svým rivalem Vladimirem Putinem. Oba totiž dostali pozvánku do Normandie.

Tématem schůzky Obamy s řadou evropských politiků je zejména bezpečnost v regionu v souvislosti s děním na Ukrajině a zapojení Ruska do tohoto konfliktu, uvedla agentura AP. Obama chce využít své čtyřdenní cesty po Evropě k tomu, aby ujistil své spojence v NATO, že Američané jsou stále odhodláni zajistit jejich obranu. "Přijel jsem, abych ujistil, že Američané jsou si vědomi svých závazků ohledně bezpečnosti," řekl americký vůdce.

Na letišti Obamu přivítal jeho polský protějšek Bronislaw Komorowski. "Začínám svou návštěvu v Polsku, protože bezpečnost Polska a našich spojenců ve střední Evropě a východní Evropě je základním kamenem naší bezpečnosti a je posvátná," prohlásil Obama.

Americké stíhačky v Polsku

Jeden z nejmocnějších mužů světa pak na tiskové konferenci ve Varšavě potvrdil, že USA pošlou do Evropy více vojáků i vybavení v reakci na "nové bezpečnostní výzvy". "Přehodnocujeme naši vojenskou přítomnost v Evropě ve světle nových bezpečnostních výzev na evropském kontinentu," uvedl ve svém prohlášení ještě před Obamovým vystoupením Bílý dům.

Po americkém Kongresu Obama žádá, aby pro tyto aktivity schválil podporu v hodnotě jedné miliardy dolarů (asi 20 miliard Kč). Polský prezident přitom Obamovi děkoval za to, že Polsko je díky USA mnohem bezpečnější.

Čtyči desítky evropských státníků se ve Varšavě sešly s americkým prezidentem Barackem Obamou Čtyči desítky evropských státníků se ve Varšavě sešly s americkým prezidentem Barackem Obamou | ČTK/EPA/REUTERS/AP

Spojené státy totiž v březnu na žádost Varšavy vyslaly do Polska dvanáct letounů F-16 a 300 vojáků. Do té doby se američtí vojáci v Polsku jen podíleli na vojenském výcviku, zejména v rámci přípravy armádních pilotů.

Kromě Polska navštíví Obama i Brusel, kde se uskuteční schůzka nejvyspělejších zemí světa, ze které bylo vyloučeno Rusko, a následně Francii, kde se zúčastní oslav 70. výročí vylodění západních spojenců v Normandii. Právě do Normandie je však pozván i ruský prezident Vladimir Putin. Případnou schůzku Obamy s Putinem zatím Bílý dům nepotvrdil.

pepatiso ( 5. června 2014 05:39 )

bleskokomsomolec pod zn SI-MAO hezky popsal příchod leonida iljiče husaina obamy!Americký brežněv opět nesklamal-musíme více zbrojit-nejsou peníze vůbec na nic no na americké bouchačky musí být ani kdyby milion důchodců umřelo hlady.,a že dal zelenou vraždění rusky mluvících ukrajinců je už zcela normální,jsou to jenom rusáci,podlidé!

gabreta ( 5. června 2014 00:06 )

Jo. Ještě rozesírat státy, který alespoň nějak fungujou, ale na jejich území je nějaký nerostný bohatství!!

gabreta ( 5. června 2014 00:02 )

Zajímavý je, že když se měl stavět radar kousek od Prahy v PRDECH, tak se mohli všichni zbláznit a sepisovaly se petice. Nakonec se nedomluvili na tom, že v případě problému nebude obsluha radaru spadat pod naši jurisdikci, ale budou souzeni ve státech! Teď se šišlavej kašpar z Orlíka zase snaží lobovat za armádu USA na našem území a samozřejmě naši rádoby "umělci" tleskají!! Že by Amíci přehodnotili naše podmínky souhlsu s umístěním radaru? Asi tak ho.vno! Akorát paměť komediantů je krátká a u Schlafenberga žádná!!

itartas ( 4. června 2014 21:30 )

...jistě pokud možno jako obvykle na starém kontinentě a aby umírali synové jiných matek ve jménu zájmu kdoví koho!

itartas ( 4. června 2014 21:28 )

andre...tomu označení se tuposlave v kyberprostoru říká nick

Zobrazit celou diskusi