Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První tři oběti šíleného střelce: Mladí studenti, kteří měli celý život před sebou

Autor: ČTK, lm, INT - 
25. května 2014
12:43

Měli celý život před sebou, ale vzal jim ho šílený střelec Elliot Rodger (†22). První tři oběti masakru, při kterém zahynulo celkem sedm lidí včetně střelce, byly identifikovány. Všichni to jsou mladí studenti.

Podle prvních informací střelec zabil poblíž univerzitního kampusu v Kalifornii z jedoucího auta šest lidí a dalších třináct osob zranil, poté se sám zastřelil. Incident se stal v pátek večer místního času v Santa Barbaře. Policie střelce identifikovala jako syna amerického režiséra Petera Rodgera, jemuž hollywoodská studia svěřila pomocnou režii scifi thrilleru The Hunger Games.

Mladík předtím na videozáznamu uveřejněném na internetu upozornil, že bude zabíjet. Na videu trvajícím skoro sedm minut si Elliot Rodger sedící za volantem svého automobilu stěžoval, že je ve svých 22 letech stále ještě panic. Dodal, že je naštvaný na ženy, které odmítají mít s ním sex nebo ho dokonce jen políbit, a také na muže, kteří se zdají šťastnější a úspěšnější než on. Zároveň vyhrožoval, že začne lidi zabíjet, protože je osamělý a trpí sexuální frustrací. "Najdu si dům, kde žijou ty nejkrásnější univerzitní studentky a popravím tam každou zkaženou, nafoukanou, blonďatou děvku, kterou uvidím. (...) Zmasakruju vás všechny a konečně uvidíte, že jsem skutečně výjimečný. Pravý alfa samec," přiznává na nahrávce se šíleným smíchem filmového darebáka.

Video  Elliot Roger těsně před tím, než se z něho stal masový vrah  - INT
Video se připravuje ...

První tři oběti střelby jsou mladí studenti

Zatím byly podle zahraničních serverů zdrcenými rodinami identifikovány tři oběti šílené střelby. Zřejmě nejmladší je devatenáctiletá studentka a členka místního oddílu vodního póla Veronika Weiss. O život s ní přišla i její kamarádka a nadaná studentka archeologie dvaadvacetiletá Katie Cooper. Katie se angažovala v charitě pro nemocné děti. "Byla to naše zařící hvězda," přiznala zničená teta.

Třetí je obětí je dvacetiletý excelentní student anglistiky Chris Martinez, který aspiroval na to být právníkem. Jeho otec měl po střelbě velmi emotivní projev, ve kterém volal po zpřísnění zákonů týkajících se držení zbraní. "Buďte si jisti, že jinak se to stane znovu a to velmi brzy," varoval veřejnost Richard Martinez krátce poté, co přišel o jediného syna.

Rodiče střelce upozorňovali úřady

Jak v noci na dnešek uvedla americká policie, úřady střelce kvůli videu na přání jeho rodiny prověřovaly, ale neshledaly, že je nebezpečný.

Když se video objevilo na internetu, Elliotova rodina zalarmovala úřady, které jej dokonce třikrát prověřovaly. Před policisty se ale podle agentury Reuters choval "zdvořile a galantně".

popocatepetl ( 25. května 2014 15:45 )

Tady je chyba policie jasná a pod tlakem právníků rodin pozůstalých se kluci, co tuto zrůdu nechali jít, i když se na ně rodiče obrátili o pomoc, když vyhrožovala přesně tím, co potom udělala, budou hodně škvařit. Zákony o držení zbraní v USA ani tohle asi nezmění, Národní zbrojní asociace je příliš vlivná a o její peníze by politici neradi přišli. Ale třeba se aspoň začnou koukat na nekvalitu psychiatrické péče. To bychom ¨my u nás měli udělat také, nejvyšší čas. (Paradoxně ministr zdravotnictví to chce, ale za peníze EU, a EU nám je zatím nechce dát peníze. Asi vidí tunel, který se jen zaštiťuje důležitým tématem. Bohužel.)

popocatepetl ( 25. května 2014 15:39 )

Při prodeji zbraní není povinnost zkoumat panenskou blánu a u kluka by to stejně nepomohlo. V USA se ve většině států dostane ke zbrani každý, můžete si ji dokonce vybrat v katalogu a nechat poslat poštou.

popocatepetl ( 25. května 2014 15:37 )

To je asi marné. Když upozorňujete na hrubku člověka, který o české gramatice ví aspoň něco ví, ale udělal překlep, nebo myslel příliš dopředu a pak po sobě text nepřečetl, trkne ho to a chybu opraví. Když upozorňujete někoho, kdo je gramatikou nedotčen, vůbec nepochopí, o čem píšete a proč to děláte.

diskutujici ( 25. května 2014 14:35 )

Vcera to nestacilo, tak dneska repete: "...zmasakrovat především dívky kvůli tomu, že ho odmítalY..."

zarazenyprd ( 25. května 2014 14:31 )

Jestli jsi úchyl, tak vojeď F.Čížkovou. Posloužíš tím celé společnosti, protože ji to přivede na jiné myšlenky a nebude sem cpát ta svá hodnocení módy od zapšklé čarodějnice.

Zobrazit celou diskusi