Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Drama na táboře na Písecku: 50 dětí náhle onemocnělo

Na táboře u Varvažova na Písecku onemocnělo střevní chřipkou 50 dětí.
Na táboře u Varvažova na Písecku onemocnělo střevní chřipkou 50 dětí.  (Autor: Archiv Blesku, www.borovice.cz)
Autor: ČTK, ljš - 
23. května 2014
12:51

Měly si užívat přírodu a hry s kamarády, místo toho si asi 50 dětí na táboře u Varvažova na Písecku prožilo noc hrůzy. Všechny začaly trpět silnými bolestmi břicha a 14 z nich dokonce muselo být převezeno do nemocnice.

Záchranáři v noci na dnešek ošetřili kvůli bolestem břicha 50 dětí ve věku sedm až 12 let, které se účastnily týdenního rekreačního pobytu u Varvažova na Písecku. Následně 14 z nich pak odvezli do tří nemocnic. "Žádné dítě ale nebylo přímo ohroženo na životě," řekla mluvčí jihočeské záchranné služby Petra Kafková. "Většina dětí už je nyní v pořádku, pravděpodobně se jednalo o virózu," řekl provozovatel areálu Miroslav Topinka

Celkem lékaři na místě ošetřili 54 osob. U všech se objevilo podezření na infekční onemocnění trávicího traktu a záchranáři zvažovali, zda v místě nezřídí mobilní nemocnici. "Po vyhodnocení situace rozhodli společně vedoucí lékař zásahu s epidemioložkou a infektologem, že není nutné pokračovat v izolaci nemocných na místě. Zdravotní stav většiny dětí se postupně zlepšoval," uvedla Kafková.

Na táboře bylo celkem 110 osob. "Nezažili jsme to poprvé, tohle se prostě stává. Ten průběh vypadá nepříjemně, ale potíže rychle ustoupí. To se dneska potvrdilo, protože všechny hospitalizované by během dne měli propustit z nemocnic," řekl Topinka.

Variantě, že se jednalo o virózu napovídá i fakt, že provozní personál, který v areálu byl, žádné problémy nemá. "Nechali jsme ale přesto všechno vydesinfikovat. Děti odjíždí domů, ale to by jely, i kdyby se nic nestalo, protože dneska tu jejich pobyt končí," dodal Topinka.

Záchranáři na místo vyrazili z několika výjezdových míst ve čtvrtek ve 22:46. "Vedoucí lékař zásahu si vyžádal přítomnost primáře infekčního oddělení českobudějovické nemocnice MUDr. Chmelíka a krajskou epidemioložku MUDr. Luňáčkovou," uvedla Kafková.

lynx ( 23. května 2014 16:27 )

Je to jasnéééé! Rajčata z Maroka. Chudáci děcka. Počítám, že v tom bude úplavice.

e.44 ( 23. května 2014 16:25 )

taky si to myslím

moist ( 23. května 2014 15:55 )

Je divné, že by 50 děcek onemocnělo naráz virózou, zas tak rychle se to nešíří, jsme pětičlená rodina a takový SRB zabere tak 3-7 dnů.než se protočí všichni členové. Takové množství naráz mi spíš přijde jako kdyby dostali nějaké zkažené jídlo... Což užby asi bylo na nějaké obvinění, na rozdíl od nevinné virozy, za kterou nikdo nemůže

e.44 ( 23. května 2014 15:41 )

Co pamatuju za komančů, každej rok na každym táboře minimálně jeden ale spíš dva turnusy se potýkaly se střevními problémy nebo s nějakou "záhadnou" virózou Zajímavé je, že ani jedna z mých dcer, co jezdily na tábory od '91 se s ničím takovým na táboře nepotkala. A to jezdily až do osmnácti let, samozřejmě pak už jako druhý vedoucí.

hofihofi ( 23. května 2014 15:34 )

Kdybys vedel co lidi a hlavne deti se houfne posralo na spartakiadach, staci ,aby to prinesl jeden a uz to jede na spolecnych zachodech, hlavne se to prenasi kohoutkama u umyvadsla, na ty sahas zapatlanejma ruka a umytyma zase zaviras a je to. Ja se jednou posral pri libani sve prvni lasky.

Zobrazit celou diskusi