Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zachránce židovských dětí Nicholas Winton si Řád Bílého lva nepřevezme kvůli špatnému zdraví

Sir Nicolas Winton se předání Řádu Bílého lva nemůže zúčastnit kvůli chatrnému zdraví.
Sir Nicolas Winton se předání Řádu Bílého lva nemůže zúčastnit kvůli chatrnému zdraví.  (Autor: ČTK)
Autor: shp, ČTK - 
22. května 2014
08:25

Je to velká pocta pro velkou osobnost. Zachránce stovek židovských dětí Nicholas Winton se však předání Řádu Bílého lva na Pražském hradě kvůli svému zdravotnímu stavu nezúčastní. Lidovým novinám to řekla jeho dcera Barbara.

Řád má být Wintonovi předán při příležitosti oslav vzniku samostatného Československa 28. října, na které ho pozval prezident Miloš Zeman. Svůj úmysl udělit mu nejvyšší státní vyznamenání Zeman sdělil Wintonovi v blahopřejném dopise ke 105. narozeninám.

Podle některých historiků a dalších osobností není důvod čekat na 28. říjen. Přimlouvají se, aby Zeman ocenil Wintona co nejdříve. Zákon mu to umožňuje a nestalo by se tak v novodobé historii Česka poprvé.

Zeman prý na říjnovém termínu trvá. „Pan prezident se rozhodl udělit nejvyšší státní vyznamenání siru Nicholasi Wintonovi 28. října právě proto, že jde o nejvýznamnější svátek České republiky. Tím se zvyšuje i samotná váha vyznamenání,“ řekl LN ve středu hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Pokud by ale Winton nemohl do Česka zavítat, je možné, že by mu Zeman vyznamenání předal v zastoupení, řekl Ovčáček v pondělí ČTK.

Skromný Brit zorganizoval těsně před vypuknutím druhé světové války převoz 669 československých židovských dětí z tehdejšího nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. Zařizoval jim doklady a přijetí v britských rodinách. Winton byl oceněn řadou britských i českých vyznamenání.

clio ( 22. května 2014 14:17 )

Od Zemana dostát vyznamenání .... taky bych se osypal a omluvil z duvodu špatného zdraví.

ikolop ( 22. května 2014 14:16 )

Děkujeme, pane Wintone ! Jste úžasný člověk. A k níže uvedenému příspěvku, Mašínové byli také hrdinové.

rolpa ( 22. května 2014 14:08 )

I o tom to je.Napomaháčum německým fašistum , zlehčování jejích zrudnosti , zneuctívání pietní vzpomínky na hrdiny SSSR kteří položili své životy za osvobození celé Evropy od fašistických zrud , je nepřípustné aby zastupovali svou zemí jménem národa.Pán Winton proti takovým jako je Zeman bojoval ve válce a nasazoval svůj život za záchranu jiných životu .

siroky11 ( 22. května 2014 13:10 )

Když mohl "Tupoblb" vyznamenat fašisty Mašíny a ještě jim do dovézt až pod čumák, proč by nemohl Sobotka nebo sám Zeman tento řád odvézt oblíbenému hrdinovi a odvážnému Wintonovi přímo do jeho bydliště? Strašný problém, že? U vrahů Mašínů to šlo "ze dne na den " To svědčí o tom, koho si naši vládní úředníci více cení!!!

rolpa ( 22. května 2014 12:21 )

Od vírozy Zemana není žádná pocta dostat a příjmout vyznamenání .

Zobrazit celou diskusi