Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Winton zachránil 669 dětí před koncentrákem: Dnes slaví 105. narozeniny!

Autor: štš - 
19. května 2014
06:59

V roce 1939 odvezl 669 českých a slovenských dětí do Londýna, a tím je zachránil před smrtí v nacistických vyhlazovacích táborech. Sir Nicholas Winton dnes slaví neuvěřitelné 105. narozeniny.

Nerad slyší, když ho lidé označují za hrdinu. Se skromností jemu vlastní tvrdí, že nic neriskoval a jen se »postaral o děti, jejichž osud nikoho nezajímal«.

V roce 1938 založil někdejší bankovní úředník dětskou sekci Britského výboru pro uprchlíky z Československa. „Existovala organizace, která pomáhala starým lidem vystěhovat se na Západ. Jenže o děti se nezajímal nikdo,“ vzpomíná Winton, který začal organizovat vlakové přesuny dětí z Prahy do Londýna.

To však nestačilo. V Anglii totiž musel najít rodiny ochotné je přijmout. Zároveň sháněl pro děti britská vstupní víza a za každé z nich složil kauci 50 liber, celkem ho tedy »hrdinská mise« stála téměř 35 tisíc liber!

Na Nobelovku čeká

První vlak odjel 14. března 1939 a poslední, celkem osmý, 2. srpna 1939. Největší transport s 250 dětmi měl vyrazit v září 1939, ale kvůli vypuknutí druhé světové války již neodjel. Celkem se podařilo dostat do bezpečí 669 převážně židovských dětí. Některé z nich mu na dnešek nachystaly i narozeninovou oslavu.

Winton byl před časem povýšen do šlechtického stavu s titulem »sir«, natočilo se o něm několik filmů a posbíral spousty ocenění. Na to nejvýznamnější, Nobelovu cenu za mír, zatím čeká marně.

Netušila, komu vděčí za život

Milena Grenfell-Baines (85) je jednou z těch, které Nicholas Winton zachránil před smrtí.  Celý život to splácí péčí o druhé a propagováním své vlasti. „Dědeček mi napsal do památníku dva dny před naším odjezdem věnování, v němž mě nabádal, abych byla věrná svému národu,“ vysvětluje.

„Až po čtyřiceti letech jsem se dozvěděla, kdo nás tehdy zachránil,“ připomíná, že Winton o svých hrdinských činech poprvé promluvil až v roce 1988. Milena Grenfell-Baines žije v Anglii, kde úspěšně propaguje českou remosku. „Nebyly tu k sehnání, tak jsem jednu objednala a dneska je z nich hit,“ usmívá se dáma, která si vysloužila přezdívku »paní Remoska«.

majojo ( 19. května 2014 15:20 )

Zobák začnu držet, až si tu přestaneš drásat košili na prsou a sdělíš laskavě, jak jsi konkrétně komu pomohl. Jinak tu jenom mlátíš tlamou (to je za ten zobák).

pohadkamaje ( 19. května 2014 12:17 )

Táta tě měl radši vystříkat do kopřiv, krávo blbá.

pohadkamaje ( 19. května 2014 12:16 )

Jsi hovado. Zakomplexované k tomu.

nejkaaaa ( 19. května 2014 11:51 )

jde o to že se zachráňovali děti bohatých...takže trochu nefér k těm kteří na to neměli, tam bych viděla hrdinství bez otazníku.A Nobelovku dostal i Jasir Arafat takže iluze o tom že je za zásluhy je jaksi pro naivky.

meripen ( 19. května 2014 11:01 )

 majojo zobák drž ty ja pomáhal a určitě ne jako ten ubožák Winton.Ja pomáhám za svoje.

Zobrazit celou diskusi