Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Připoutejte se, prosím: Pět nejnebezpečnějších letišť na světě!

Autor: shp - 
21. května 2014
05:55

Dělá se vám při létání špatně? V tom případě se raději rovnou chopte papírového pytlíku a galerii otevřete pouze jen na vlastní nebezpečí. Tohle je totiž pět nejnebezpečnějších letišť na světě, kde byste jen tak pro legraci rozhodně přistávat nechtěli.

Mezinárodní letiště princezny Juliany, Svatý Martin

Mezinárodní letiště princezny Juliany Mezinárodní letiště princezny Juliany | profimedia.cz
Toto letiště se nachází tak blízko pláže, že velká letadla jako Boeing 747 musejí dříve klesat a létají tak doslova nad hlavami slunících se turistů. Ti si většinou oblečeni pouze do plavek nízko letící stroje rádi fotí.

Letiště Kai Tak, Hongkong

Letiště Kai Tak Letiště Kai Tak | profimedia.cz
Přistávat na tomto letišti si kdysi troufli jen ti nejzkušenější piloti. Runway je totiž umístěna tak, že vyčnívá do moře. Aby na ní mohli přistát, musí se navíc vyhnout několika horám a mrakodrapům. V roce 1998 došlo k několika zrušeným přistáním i haváriím, takže bylo naštěstí již zavřeno.

Mezinárodní letiště Gibraltar

Mezinárodní letiště Gibraltar Mezinárodní letiště Gibraltar | Isifa.com

Runway letiště je dlouhá jen dva kilometry a je přerušena hlavní silnicí. Pokaždé, když přistává letadlo, je zapotřebí, aby na ni byla přerušena doprava. A že to někdy bývá o fous.

Letiště Barra, Skotsko

Letiště Barra, Skotsko Letiště Barra, Skotsko | profimedia.cz
Tohle letiště je tak malé, že jde o jedno ze dvou existujících po celém světě, která využívají pláž jako runway. Přílety i odlety jsou posunovány podle přílivu moře, kvůli kterému často končí přistávací dráha pod vodou.

Letiště Lukla, Nepál

Letiště Lukla, Nepál Letiště Lukla, Nepál | profimedia.cz
Tohle je vrchol všeho, doslova! Letiště se totiž nachází na 2804 metrů vysoké hoře. Aby toho nebylo málo, runway je pouze 20 metrů široká a 460 metrů dlouhá, takže pokud to piloti nedobrzdí, je po nich.

kdoasi ( 21. května 2014 11:00 )

Hmmm pleskači zase objevili Ameriku.Seriál o nejnebezpečnějších letištích běžel v telce už několikrát.

inqizitor ( 21. května 2014 09:48 )

Taky nechápu ten Gibraltar

gallaxi ( 21. května 2014 09:24 )

Byla jsem pouze na dvou z uvedených letišť a ani jedno z nich není nebezpečné! To jsou opět báchorky. Na St. Maartenu piloti přistávají pravidelně a nad pláží je letadlo ve výšce 20 - 26m (jen tupci lidi, kteří stojí za motorem letadla při startech). To spíš vedle na St. Bartu byla nehoda (ne s námi). A na Gibraltaru? Opravdu nechápu, co je tady nebezpečné?! To, že auta musí zastavit? hm..

Zobrazit celou diskusi