Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Explozivní záplavy v Srbsku a Bosně: Voda vyplavuje miny!

Autor: Veronika Kynclová - 
19. května 2014
18:27

Balkán ničí voda! Při záplavách už zahynulo nejméně 48 lidí. Země prosí o mezinárodní pomoc a čelí dalšímu problému – voda vtrhla na minová pole a do pohybu se daly desetitisíce náloží!

Bosnu a Hercegovinu a většinu Srbska sužují nejhorší záplavy za posledních 120 let. Ani ne za týden tam spadlo tolik srážek, co jindy naprší za tři měsíce! A jak voda pomalu opadá, odhaluje postupně i škody a děsivou zkázu, kterou napáchala. Desítky tisíc lidí v obou zemích musely opustit své domovy. Po prohledání obcí, jež voda odřízla od okolí, navíc hrozí, že počet mrtvých výrazně stoupne.

Dalším obrovským problémem, kterému teď Bosna musí čelit, jsou sesuvy podmáčené půdy a dosud nezlikvidovaná minová pole z občanské války v první polovině 90. let! Podle BBC se tam nachází přes 9400 minových polí, na nichž je rozmístěno zhruba 120 tisíc náloží. A některé z nich voda přemístila! A ty teď voda nese s sebou!

Nejhorší situace je zřejmě ve městě Doboj, kterým se prohnala zhruba čtyřmetrová přívalová vlna a zabila přes dvacet lidí. „Takovému tsunami nemohl nikdo vzdorovat. Naší nejvyšší prioritou je teď najít mrtvé. Bude jich mnoho,“ uvedl tamní starosta Obern Petrović.

Symbolem záplav v Srbsku se stala zase obec Obrenovac poblíž Bělehradu, která skoro celá zmizela pod vodou. „Děti jsem vynesl ven na zádech. Na záchranu jsem čekal dvanáct hodin,“ popsal Dragan Todorović. Rodinu se mu podařilo zachránit, dům, který před dvěma lety postavil za asi 2,7 milionu korun, ale voda spolkla.

Humanitární pomoc poskytla např. EU, Rusko či Spojené státy. Česko vyslalo záchranáře a čerpadla. Sbírku na pomoc postiženým záplavami v Srbsku a Bosně a Hercegovině vyhlásilo i české sdružení Lastavica. Číslo účtu pro finanční příspěvky je: 19-2121269339/0800

Více informací na www.lastavica.cz.

kung-fu-jane ( 19. května 2014 23:05 )

... ty jim ji určitě taky můžeš políbit. A strč si ten svůj chleba do zadku, vole!

kung-fu-jane ( 19. května 2014 23:02 )

Tak zalez zase do zadele Amíkům a drž klapačku, de.bi.le....

slider ( 19. května 2014 21:59 )

Hnus. Na Balkan se*u.

Zobrazit celou diskusi