Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Energetická krize v Evropě? Putin vyhrožuje zastavením dodávek plynu

Ukrajinský dluh za plyn Putin vyčíslil na 3,5 miliardy dolarů
Ukrajinský dluh za plyn Putin vyčíslil na 3,5 miliardy dolarů  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
15. května 2014
16:15

Ruský prezident Vladimir Putin dnes sdělil několika evropským státům, že od června zastaví dodávky plynu do Evropy, pokud Ukrajina nesplatí svůj plynový dluh. Na bezpečnostní konferenci v Bratislavě to prohlásil slovenský premiér Robert Fico. Ukrajinský dluh podle Putina dosahuje částky 3,5 miliardy dolarů.

Rusko znepokojuje absence konkrétních evropských návrhů na řešení dluhu, který vznikl Ukrajině za odběr ruského plynu. Ze strany Evropské unie proto očekává aktivnější přístup. Uvedl to ruský prezident Vladimir Putin ve zvláštním poselství evropským politikům, o němž dnes informovala agentura ITAR-TASS. Evropa by podle Putina měla stabilizaci ukrajinské ekonomiky víc pomáhat, Rusko je připraveno o ukrajinském dluhu jednat.

Celkový dluh Ukrajiny za ruské dodávky plynu podle Moskvy dosahuje 3,5 miliardy dolarů (asi 70 miliard Kč). Žádné platby z Kyjeva nepřicházejí, a to i přesto, že Ukrajina už obdržela první část finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu ve výši 3,2 miliardy dolarů, uvedl v poselství Putin.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv v úterý prohlásil, že Rusko je připraveno jednat s Ukrajinou o ceně a podmínkách dodávek plynu, pokud Kyjev splatí společnosti Gazprom alespoň část svého dluhu za dosavadní dodávky. Ukrajina ale podmiňuje splacení dluhu snížením ceny ruského plynu na původně dohodnutou úroveň, tedy na 268,5 dolaru za tisíc kubíků. Nyní Rusko požaduje 485 dolarů.

Rusko podle Putina už počátkem dubna navrhlo uspořádat konzultace o stabilizaci ukrajinské ekonomiky a dodávkách ruského plynu. Konkrétní návrhy ale od Evropské unie Moskva nedostala. Protože se dluh neustále zvyšoval, rozhodla Moskva, že od července bude od Kyjeva požadovat platby předem.

"Je to vynucené rozhodnutí," uvedl Putin. "Rusko je dál otevřené konzultacím a společnému úsilí o normalizaci situace. Doufáme v aktivnější dialog s Evropskou komisí," konstatoval šéf Kremlu.

czrus ( 16. května 2014 18:18 )

POSLE TOHO co Kiev uzavzel potok vody do KRYMA, Russka armada dela VODOVOD v Krymu aby mali mesta ne zustali bez vody ! http://sdelanounas.ru/blogs/49616/

czrus ( 16. května 2014 14:57 )

TADI JE SPRAVY prez 30 minut ! http://lifenews.ru/watch-live http://www.vesti.ru/videos?vid=onair

czrus ( 16. května 2014 14:54 )

olkl: kdo se chlubí zabíjením...to je pro mne primitiv! No comment! TO HLE UDELALI fasisty v ODESSE ! za tohle budu zabity uz to zacelo ! ОДЕССА UKRAINE ODESSA - BUSINESS NATO USA + EU ! http://www.zvedavec.org/komentare/2014/05/5964-obrazek-lepsi-nez-tisic-slov.htm%20jinak%20i%20pri %20mazoom UKRAUNA http://www.svetkolemnas.info/novinky/zahranicni/1035-video-o-ukrajinske-revoluci-fasistu-ktere-nam -m%20ainstreamova-media-nikdy-neukazi

suov ( 16. května 2014 13:57 )

olkl: nejsi náhodou hrabě von lempl?

suov ( 16. května 2014 13:56 )

Zobrazit celou diskusi