Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zpackaná poprava: Vězeň dostal křeče, přes půl hodiny trpěl a zemřel na infarkt

V Oklahomě si na dnešek naplánovali hned dvojitou popravu. První z vězňů (vlevo) však zemřel na infarkt
V Oklahomě si na dnešek naplánovali hned dvojitou popravu. První z vězňů (vlevo) však zemřel na infarkt  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
30. dubna 2014
12:13

V americkém státě Oklahoma si naplánovali hned dvojitou popravu. Jenže ta skončila nezdarem. Hned u prvního vězně došlo k problémům se zaváděním smrtící látky. Odsouzený muž dostal křeče, trpěl přes 30 minut a zemřel na infarkt. Druhá poprava byla následně odložena. Již přípravu poprav provázely pochyby kolem nových nevyzkoušených látek, které se úřady rozhodly použít.

Poprava Claytona Locketta (†38), odsouzeného za vraždu 19leté dívky, začala v úterý v 18:23 ve věznici v oklahomském městě McAlester. Americké úřady při popravách používají kombinaci tří chemických látek, z nichž první působí jako sedativum, druhá má vyvolat svalovou paralýzu a ochromit dýchání a třetí má zastavit činnost srdce.

Vězeň podle plánu po aplikaci sedativa upadl do bezvědomí a po deseti minutách měly do jeho těla začít proudit další smrtící látky. Jenže pak se průběh popravy zdramatizoval: odsouzenec začal těžce dýchat, měl křeče, zatínal zuby a dokonce se pokoušel zvedat hlavu z lehátka.

Vězeňská správa nechala v popravčí místnosti zatáhnout závěsy, aby další dění už nemohl sledovat nikdo z přihlížejících. Po dvaceti minutách od aplikace první látky, konzultacích s lékařem a několika telefonátech pak ředitel věznice Robert Patton nechal popravu zastavit. Lockett však krátce po 19:00 zemřel na infarkt.

Trpící odsouzení

Vězeňská správa tvrdí, že v průběhu popravy se ukázalo, že odsouzený měl problém se žilami, který způsobil, že chemikálie neúčinkovaly tak, jak měly. "Bylo příšerné se na to dívat. Úplně to zpackali," řekl Lockettův advokát David Autry. "Měli předpokládat možné potíže s nevyzkoušeným způsobem popravy. Evidentně to celé nezvládli a zkazili, co se dá. Zastavení popravy zjevně Lockettovi nijak nepomohlo," dodal. Podle něj byl jeho klient v dobré kondici a problém se žílami neměl.

Druhá poprava Charlese Warnera se měla konat dvě hodiny poté. Odložena však byla nejméně o 14 dní. Dvě popravy v jeden den se měly ve státě Oklahoma konat poprvé od roku 1937. Byly na ně připraveny látky, které kritici označují za nevyzkoušené. Popravovaným prý mohou způsobit značné utrpení.