Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Řidič, co nadýchal 8,39 promile: Pije ze zoufalství kvůli ženě, říká jeho známý

Autor: Jiří Čada - 
29. dubna 2014
07:05

Zoufalství a bezmoc je patrně důvodem nezřízeného pití mladého řidiče Martina (34) z Pacova na Pelhřimovsku. Při kontrole minulý týden nadýchal neuvěřitelných 8,39 promile!

Otce dvou malých dětí policejní hlídka zadržela v pátek večer před barem na parkovišti pacovského sídliště Mír. „Byl pouhých dvě stě metrů od domova,“ vysvětloval Blesku jeho známý. „Dělá tady v dřevodružstvu a fakt je, že pije hodně,“ rozpovídal se nečekaně muž. „Většinou ale doma. Nemá to asi jednoduché, o jeho ženě se říká všelicos...“

Přežil svou smrt

Opakované dechové zkoušky Martin už neustál a mužům zákona na místě zkolaboval na otravu alkoholem. Teď je v péči lékařů v pelhřimovské nemocnici. „Z oddělení ARO byl včera převezen na chirurgii. Další informace nebudeme poskytovat,“ uvedla stručně jedna ze zdravotnic. Na vyslechnutí tohoto nevšedního rekordmana čekají rovněž policisté.

„Při opakované zkoušce řidič už sice nadýchal méně, přesto nyní čekáme na výsledky krevní zkoušky,“ uvedla mluvčí policistů Monika Pátková. „Ta hodnota je už téměř dvojnásobkem smrtelné dávky. Jsou však jedinci, kteří to holt zvládnou,“ krčil nevěřícně rameny lékař-záchranář Jan Sedlák.

Nešpor: Zachránili mu život!

„Hladina 8,39 promile alkoholu v krvi je extrémně vysoká a existuje už reálné riziko úmrtí.  Dá se říct, že pokud muže zatkla policie, v podstatě mu zachránila život, protože byl pod dohledem,“ říká Karel Nešpor, primář mužského oddělení závislostí Psychiatrické léčebny Bohnice.

U takovéto dávky alkoholu hrozí hlavně zástava dechu, vnitřní zadušení, způsobené poruchou mozkomíšní nervové soustavy. Zachránit pak člověka může jen připojení na plicní ventilaci.

Ten, kdo přijme tak velkou dávku alkoholu, už musí mít narušenou schopnost sebeovládání, protože v téhle míře už alkohol ani neposkytuje pozitivní zážitky.

Hrozí poškození mozku, mozková mrtvice, krvácení ze žaludeční sliznice. Existuje samozřejmě i mnoho poškození organismu, které se neprojevují okamžitě, ale ohrožují zdraví konzumenta.

Se 7,94 promile trefil sloup

Milana Čurdu (47) z Tuhaně na Semilsku zná celé Česko. V dubnu 2005 ho chytili policisté, když kličkoval v žigulíku, a naměřili mu 4 promile. V květnu 2005 sjel se svým fekálním vozem do příkopu a narazil do sloupu elektrického vedení. Policistům nadýchal neuvěřitelných 7,94 promile! V červenci 2006 vjel opilý Čurda s traktorem do požární nádrže. Tehdy mu naměřili 2 promile.

Největší pijáci jsou Poláci! Rekord je 14,8 promile

V Guinnessově knize rekordů sice kategorie největší opilec z pochopitelných důvodů chybí, přesto se ale stále více opilců o post držitele titulu uchází... Nejvíce očividně vydrží Poláci!

1. Polák (37), 14,8 promile (1995)

Tento rekord se ostatní pijani zdráhají uznat. Muž totiž krátce po naměření rekordní hodnoty zemřel. Podlehl ale zraněním z autonehody, kterou pod vlivem alkoholu způsobil.

2. Polák (40), 13,74 promile (2013)

Muže našli ležet v bezvědomí v obci Tarnowska Wola na jihovýchodě Polska. Smrtelnou dávku alkoholu ale přežil a hodnotu 13,74 promile ukázal nejen klasický tester, ale i krevní zkouška.

3. Polák (45), 12,3 promile (2004)

Tento šťastlivec přežil smrt dvakrát! Nejenže o 200 % překročil smrtelnou dávku alkoholu, cestou z hospody ho navíc srazilo auto, protože se motal středem silnice. Vystřízlivěl až po dvou dnech!

mblumel ( 1. května 2014 03:22 )

My ríkáme, ze pije jako Dán. Francouzi ríkají, ze pije jako Polák. Podle tech statistik to vypadá, ze mají pravdu.

itartas ( 29. dubna 2014 11:59 )

No to se kdesi mluvilo u Rusech, že jsou ožrani, ale poláci trumfnou všechno dokola. Trumfnou je snad jenom Dáni!

sars ( 29. dubna 2014 09:53 )

 Ten posledni polak strizlivel za lekarskeho dohledu a po trech dnech mel jeste tri promile, kdo umi ten umi...

salto ( 29. dubna 2014 08:23 )

No a co? Tak měl lehkou špičku

marie60 ( 29. dubna 2014 07:20 )

 P R A S A T A !

Zobrazit celou diskusi