Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ivan Jonák je volný: Vězení opustil po 18 letech. Poslechněte si jeho první slova na svobodě

Autor: Redaktoři Blesku - 
28. dubna 2014
16:23

Kdysi mocný muž Ivan Jonák (58) je volný. Kdo ho znal jen z fotografií z dob jeho největší slávy, mohl dnes jen těžko uvěřit, že vousatý stařík, který vyšel z brány věznice, je skutečně bývalý král pražských diskoték. Někdejšího majitele Diskolandu Sylvie 18 let za mřížemi radikálně změnilo.

Ivana Jonáka odsoudili za objednávku vraždy své manželky Ludwiky. Vinu dodnes popírá. Jeho první kroky povedou právě na její hrob. "Osmnáct let jsem se nemohl podívat manželce  na hrob. Takže přestože prší, tak tam s panem doktorem půjdu," řekl Blesk.cz. Ještě dnes se chystá i do Discolandu Sylvie.

Král diskoték 90. let opustil vězení krátce po čtvrté hodině. Čekala na něj dcera Sylvie se svým partnerem a osmiměsíčním synem. Sylvie vždy věřila v nevinu svého otce. "Do půl třetí jsem byl v izolaci v kleci a byli se mnou dva dozorci a zaháněli ostatní vězně. Já jsem totiž DVI - další vytipovaná osoba. To je jako VIP, ale tady je to negativní," tvrdí Jonák. 

Video Ivan Jonák: Tohle byly jeho první minuty na svobodě! - redakce Blesk.cz
Video se připravuje ...

 

Případ nyní osmapadesátiletého Jonáka patřil mezi nejsledovanější soudní kauzy polistopadového Česka. Vraždy si podle soudů objednal v roce 1994. Údajně se obával, že přijde o svůj klub Discoland v pražské Libni, který byl na počátku 90. let vyhledávaným místem známých osobností té doby. Držitelkou licence na provoz podniku totiž byla Jonákova žena a podle některých svědectví se chtěla dát rozvést a podnik zavřít.

Jonákovým kauzám se soudy věnovaly od března 1996. Definitivní verdikt padl krátce před Vánoci 2002, kdy Jonáka uznal vinným vrchní soud. Jonák vinu popíral a vraždu své ženy dával do souvislosti se dvěma atentáty, které na něj spáchali neznámí lidé. Po jednom z nich měl prostřelenou tvář a roztříštěné zuby.

Při výkonu trestu pobýval například ve věznici Valdice. Snažil se dosáhnout obnovení procesu, což se mu ale nepodařilo.

jir-ka ( 28. dubna 2014 18:20 )

Jen se z něj neposerte .

xxxx678 ( 28. dubna 2014 17:13 )

V kolik vám to letí-na tu Srí Lanku...?

xcarodejka ( 28. dubna 2014 17:08 )

Mnozí si trest odsedí, vyjdou ven a mají právo na normální živoít. Nikdo je nesmí urážet a připomínat trestný čin.Když je ale někdo známý, tak takovou šanci nemá a je to asi těžké vrátit se.

bonpari ( 28. dubna 2014 17:02 )

Už matka mu udělala reklamu na knížku!

bukina ( 28. dubna 2014 17:01 )

Zobrazit celou diskusi