Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Ve Vatikánu budou svatořečeni dva papežové: Na obřad čekají statisíce lidí

Autor: rap - 
27. dubna 2014
09:42

Ve Vatikánu je tuto neděli »přepapežováno«. Jana Pavla II. a Jana XXIII. bude kanonizovat papež František za přítomnosti svého předchůdce Benedikta XVI. Podmínkou svatořečení jsou dva zázraky. Janu XXIII. to současný papež František prominul a svatým se stane, ale Jan Pavel II. podle církve požadované dva udělal.

Kdo nevěří…

Francouzka Marie-Simon Pierre z řádu kongregace Katolických sestřiček mateřství z města Aix-en-Provence se v červnu 2005 nečekaně zbavila Parkinsonovy choroby. Usilovně se modlila k papeži Janu Pavlovi II., který zemřel 2. dubna téhož roku, a zničehonic se jí ulevilo. „Mé tělo se stalo vitálnějším a pohyblivějším,“ řekla tehdy novinářům.

Zázrak prozkoumala komise, v jejímž čele stál osobní lékař papeže Benedikta XVI. Patrizio Poliska. Platil... Zajímavé je, že stejnou chorobou trpěl i Jan Pavel II. Sám sobě ale pomoci nedokázal...

Zázrak č. 2

Protože zázraky nechodí po horách, ale po lidech, v Kostarice se nečekaně uzdravila jistá Floribeth Moraová. V den, kdy byl Jan Pavel II. blahořečen – což je předstupeň k prohlášení za svatého – tedy 1. května 2011 se k jeho památce tak usilovně modlila, až jí zmizelo těžké poškození mozkových tepen, kvůli kterému ji prý lékaři poslali umřít z nemocnice domů. Nestalo se a vděčná, zázračně uzdravená žena tak udělala z Jana Pavla II. dalšího ze zástupu katolických svatých.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi poté, co byl upozorněn na to, že s těžkým poškozením mozkových tepen se nedá nejenže modlit, ale ani hovořit, doplnil, že i rodina zázračně uzdravené se modlila velmi usilovně...

Politika

Polák Jan Pavel II. byl prvním slovanským papežem v dějinách katolické církve. Konkláve kardinálů ho zvolilo v roce 1978, v době, kdy v tehdejších socialistických zemích docházelo k oživení a aktivizaci boje proti jejich totalitářským režimům. Zejména polská Solidarita vedená Lechem Walesou, dokázala zemi změnit.

Papež v tom sehrál pozoruhodně aktivní roli, stejně jako při společenských a politických změnách jinde ve východní Evropě. Navázal dialog s představiteli islámu, judaismu a dalších vyznání.

Jeho přeměnou ve svatého dala katolická církev najevo, že je mu vděčná a 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rumovapalice ( 28. dubna 2014 06:47 )

Prosím, odpusťte Janu Husovi.

namoroman ( 27. dubna 2014 13:27 )

Všichni fláterníci se spojili a modlili se proti komančům. To byl jejich příspěvek. Radio Vatikán dštilo svěcenou vodu na oheň komunistických myšlenek, který se nestihl pořádně rozhořet a ďábel byl vykázán krucifixy potřenými česnekem

namoroman ( 27. dubna 2014 13:22 )

Ještě by jim mohli postavit mauzoleum a vybírat vstupné. Jestli tam není Duka s vlkem , tak má "Á"čko

eliska963852 ( 27. dubna 2014 12:31 )

Jan Pavel II. přispěl k pádu komunistických režimů ve východní a střední Evropě. Za což mu děkuji.

panenka009 ( 27. dubna 2014 12:01 )

Souhlas.Otázkou ale zůstává proč jim tak věří???

Zobrazit celou diskusi