Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Odhalili unikátní snímky Kim Čong-una z dětství: Buclatý synek diktátora!

Diktátor Kim Čong-un tak, jak ho neznáte: Jako malý buclatý klučík
Diktátor Kim Čong-un tak, jak ho neznáte: Jako malý buclatý klučík  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: simao, ČTK - 
22. dubna 2014
17:28

O dětství severokorejského vůdce Kim Čong-una se toho moc neví. A zveřejňování jeho fotek z dětství by si jen tak někdo v KLDR netroufl. Nyní k tomu ale k jeho poctě došlo! Při armádním koncertu. Obecenstvo se rázem mohlo utleskat.

Státem řízená severokorejská televize je jedním z hlavních nástrojů propagandy KLDR. Nyní se tamní tvrdý režim pokusil ukázat lidštější tvář. Při koncertu, na kterém se Kim setkal s armádními představiteli leteckých sil země, proběhla projekce snímků z Kimova dětství, upozornila agentura Reuters.

Stal ose tak něco nebývalého - malého Kima do té doby viděli jen úzce zasvěcení. A nyní buclatého chlapce s naducanými tvářemi promítli celému světu. Následoval, jak jinak, frenetický potlesk severokorejského obecenstva.

Video  Odhalení fotografií Kim Čong-una z dětství na armádním koncertu v KLDR  - Reuters
Video se připravuje ...

Kim Čon-un je přitom synem předchozího vůdce Kim Čong-ila a jedné z jeho milenek Ko Čong-hui, která v roce 2004 zemřela na rakovinu. A spíše než jeho dětství bylo doposud známé jeho mládí, kdy byl pod falešným jménem vyslán studoval do Evropy - do švýcarského Bernu. Předtím, než v KLDR nastoupil na vojenskou akademii... Vojenskou uniformu však nosil od mala, poukázaly fotky z Kimova dětství.  

Foto z dětství diktátora KLDR Kim Čong-una Foto z dětství diktátora KLDR Kim Čong-una | EPA

Severokorejským dětem zpřístupní Teletubbies?

Vedle nich se však do světa rozletěla i zpráva o údajném uvolňování poměrů právě v severokorejské televizi. Vůdce Kim Čong-un prý uvažuje o tom, že by obyvatelům zpřístupnil některé západní pořady! Pro děti Teletubbies, pro mládež a dospěláky seriál Pán času a pořad o autech Top Gear.  Uvedl to britský list The Independent. KLDR však tradičně mlčí. "Bylo provedeno rozsáhlé zkoumání, co tyto tři pořady obsahují, a zda budou vhodné pro severokorejský lid," vysvětlil listu údajně zasvěcený zdroj z Pchjongjangu a dodal: "Nic příliš politického není vhodné. Ale tohle jsou zábavné pořady a jeden z nich je pro malé děti."

Pokud k tomu dojde, severokorejští cenzorové se nepochybně v těchto pořadech stejně vyřádí. KLDR je přitom nejizolovanější zemí na světě - a vrcholem televizní zábavy je týdenní komediální show s volně přeloženým názvem "To je legrace", v níž dva vojáci v uniformách předvádějí groteskní skeče mezi opěvováním velikosti Kim Čong-una. Moderátoři televizního zpravodajství pak mají údajně stanovené, jaký účes nebo jaké barvy oblečení smějí nosit. Za sledování neschválených pořadů, které do KLDR pašují lidé na pirátských DVD a USB především z Číny, padají v Severní Koreji přísné tresty. Včetně zastřelení.

zabibol ( 23. dubna 2014 09:40 )

Já bych rád viděl taky fotografie z dětství jeho soudruha Putina.

morrisejko ( 23. dubna 2014 02:04 )

Neviem,nechápem,prečo taku svinu Kimčonga volakdo len tak neodstrelí a prečo nepripoja tu Koreu k tej Južnej?To nemozhe byt taký velký problém predsa,vytrávit ich ako krýsy,ved je to jebnuté hlava na hlavu. Tý Severokorejčania su takí submisívni už od prírody lebo čo?

ruudazvostravy ( 22. dubna 2014 22:25 )

Nono,abi se s týdle propagandy něgdo nenadále nepo.sral.Von Kymčok teyrá nárot hladem a při tom se tam pašuyou dývýdýčka s prasárnama.A na čem sy to tý vydlácy přehrávay,dyš nemay ani co do zobáku?Asy na flašynetu po dětkovy,ny?

eliska963852 ( 22. dubna 2014 20:34 )

Čongové by se asi nikdy neměli množit.

danoch ( 22. dubna 2014 18:30 )

To je přesný

Zobrazit celou diskusi