Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Světu dochází čokoláda, všechnu snědí Číňani... Hrozí čokoládová nouze!

Ve světě hrozí čokoládová nouze. Poptávka stále roste
Ve světě hrozí čokoládová nouze. Poptávka stále roste  (Autor: Shutterstock)
Autor: kat - 
21. dubna 2014
09:19

Otřesná zpráva pro všechny milovníky čokolády! Oblíbený pamlsek se prý už brzy stane nedostatkovým zbožím! Aktuální produkce kakaa už teď tak akorát stačí na pokrytí neustále rostoucí poptávky a už za šest let ve světě vypukne čokoládová nouze!

Za vším podle expertů stojí Číňané. Právě u nich totiž v posledních letech raketově vzrostla popularita čokolády. Díky hospodářskému vzestupu země si stále více Číňanů může nějakou tu laskominu dopřát. Pokud by tedy farmáři ze západní Afriky, Indonésie, Indie a Dominikánské republiky pěstovali stále stejné množství kakaových bobů, v roce 2020 by na uspokojení potřeb všech mlsných jazýčků chybělo 150 000 tun kakaa!

Farmáři navíc stárnou a nová generace se nevynášejícímu odvětví věnovat odmítá... V tuto chvíli totiž pěstiteli kakaa musí na den stačit částka odpovídající 40 Kč!

Řešení se nabízí několik, ne všechna jsou však uspokojivá. Jednou z možností je například snížení obsahu kakaa v čokoládových výrobcích. Bude to ale ještě čokoláda? Možná krizi vyřeší ti, co ji způsobují – vymyslí v Číně levnější náhražku kakaových bobů? Nejpravděpodobnějším řešením ovšem bude zvýšení ceny čokolády, což vyústí v to, že si ji opět bude moci dovolit méně lidí. A neuspokojeným mlsounům nezbude než udělat sbírku na podporu pěstitelů kakaa...

zadnice ( 22. dubna 2014 10:53 )

A nejedná se jen o čokoládu, zkrátka jich je hodně a postupně bohatnou.

mandat ( 22. dubna 2014 05:58 )

Cinane uz koupili firmu VOLVO, ted se chystaji koupit par velkych firem v Nemecku. V Australii koupily s Japoncema uz pulku kontinentu.Afrika ma suroviny a je levna na rozdil od Evropy.

pepatiso ( 21. dubna 2014 17:10 )

a kde je známý multitalent,expert na čokoládové kukátká, santiksmaus? ze by mu někdo vykouřil pomlázku,tak se na chvilku zklidnil?

renata37 ( 21. dubna 2014 16:24 )

Avi mě znáte že víte kolik vážim.Já čokoládu nejedla už jako malá holka prostě se mi hnusi a tak ji nejím.A vi máte zase 50kilo i s madraci že jste tak hytrý.

zabibol ( 21. dubna 2014 13:00 )

Čokoládu nejím, i když je v nyní v obchodech k dostání opravdu kvalitní čokoláda. Na rozdíl od komunistického svinstva.

Zobrazit celou diskusi