Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pilot ztraceného boeingu se snažil před zmizením někomu dovolat: Hovor byl ale přerušen! Volal o pomoc?

Autor: ČTK, lm - 
12. dubna 2014
15:35

Vyšetřovatelé zmizení Boeingu 777 přišli s další překvapivou zprávou, která by mohla znamenat velký zvrat v případu, který už pátým týdnem bedlivě sleduje celý svět. Podle posledních informací se jeden z pilotů letu snažil po změně trasy někomu dovolat ze svého mobilního telefonu. Volal snad o pomoc?

Boeing 777 s 239 lidmi na palubě se ztratil 8. března cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, což vyvolalo nejrozsáhlejší pátrací a záchrannou operaci v letecké historii. Vyšetřovatelé dospěli k názoru, že stroj z neznámých důvodů změnil kurz, stočil se na jih, zmizel z radarů a zřítil se do Indického oceánu.

Vyšetřování se stále soustřeďuje rovněž na jednotlivé členy posádky a cestující. Zda však letadlo přiměl k obratu někdo z nich, zůstává stále záhadou. Podle malajsijského listu New Straits Times vyšetřovatelé zjistili, že se kopilot Farik Abdul Hamíd nedlouho předtím, než stroj úplně zmizel z radaru, pokoušel komusi dovolat ze svého mobilního telefonu. Pokus o spojení zachytil jeden z pozemních vysílačů u města Penang, v jehož blízkosti se stroj v té chvíli nacházel. Hovor se však podle listu nepodařilo spojit, neboť letadlo zřejmě zmizelo z dosahu vysílače. Vyšetřovatelé ale neprozradili komu se chtěl kopilot dovolat.

Signály černých skřínek slábnou

Signály vysílané černými skříňkami ztraceného malajsijského letadla velmi rychle slábnou. Pátrací týmy, které v jižní části Indického oceánu hledají stroj společnosti Malaysia Airlines zmizelý přesně před pěti týdny, stráví v oblasti zřejmě ještě dlouhou dobu. Prohlásil to dnes australský premiér Tony Abbot.

Navzdory tomu, že pátrací týmy jsou přesvědčeny, že díky dříve zachyceným signálům znají přibližnou polohu skříněk, nepodařilo se zatím dosáhnout významnějšího pokroku v hledání trosek letadla. Naděje na opětovné zachycení signálů z dvojice černých skříněk letu MH370 přitom podle Abbota velmi rychle slábne, neboť jejich bateriím každou chvíli dojde energie.

"Je sice vysoce pravděpodobné, že vysílání, které jsme zachytili, pochází z černé skříňky letu MH370, nikdo by však neměl podceňovat obtížnosti práce, která je stále před námi," prohlásil na dnešní tiskové konferenci australský premiér.

Baterie ve skříňkách mají za normálních okolností výdrž 30 dní, pravděpodobnost toho, že jsou stále funkční, se tak každou hodinou výrazně zmenšuje. Jejich případné objevení by mohlo rozluštit záhadu tragédie letadla; jedna ze skříněk obsahuje záznam hlasové komunikace v pilotní kabině, druhá zapisuje letové údaje.

Pátrající lodě se dnes znovu snaží co nejvíce zúžit rozlehlé území ležící přes 2000 kilometrů jihozápadně od australského přístavu Perth, aby co nejvíce usnadnily práci podvodnímu stroji bez posádky, který by se do práce měl dát v nejbližších dnech.

kapturek ( 13. dubna 2014 05:25 )

to vis, kdyz je cenzor pi.ca, tak ti to cele predela ze to vypada blbe

sandrina1982 ( 13. dubna 2014 01:05 )

 Dle Tveho psanicka jsi opravdu opicka na druhou....

kapturek ( 13. dubna 2014 00:52 )

v dnesni dobe kde jde zjistit vsechno a amici v cele se svym opicakem, co jeste pred par lety skakal po strome aby mel banan kazdeho sleduji a vi i jakou mel stolici neverim tomu ze se letadlo mohlo ztratit casem se prijde na to ze za tim nekdo jako amici stoji, stejne jako to bylo 11.9. kdy beztak bylo vsechno domluvene a to jenom proto aby se mohlo jit valcit o ropu, par amiku padlo ale to je pro jejich zku.rve.nou vladu nic, oni chteji svoje miliardy nejvetsi terosŕista sveta nebyl Usama ale americky prezident , ted ho vystridal opicak kam sme se dostali kdyz je za nejmocnejsiho muze planety oznacovana opice ?

Zobrazit celou diskusi