Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Záhada muže bez totožnosti: Je to Čech, poznali ho rodiče!

Poznáváte mladíka na fotografii? Našli ho v Norsku a rozumí česky
Poznáváte mladíka na fotografii? Našli ho v Norsku a rozumí česky  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
10. dubna 2014
01:35

Záhadný cizinec, nalezený loni v Norsku, který ovládá několik jazyků, ale trpí ztrátou paměti, byl identifikován českou policií jako Čech. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na norskou policii.

"Byli jsme dnes večer informováni prostřednictvím Interpolu, že česká policie muže identifikovala," řekl AFP Oeyvind Torgersen z policie v Oslo. "Česká policie zašla za jeho rodiči (...). Známe jeho totožnost," dodal s tím, že více v tuto chvíli říci nemůže.

Norská policie se v úterý obrátila na veřejnost po dlouhých měsících marného pátrání po identitě muže, který byl nalezen v norské metropoli Oslu 14. prosince ve sněhové závěji. Byl bez dokladů a na těle měl četná poranění.

Poznáváte tajemného mladíka na fotografii?

Volejte 724014586 nebo pište na tip@blesk.cz.

Muži ve věku mezi 20 a 30 lety se říkalo John Smith. Údajně zná pět jazyků včetně češtiny. Norská policie v úterý zveřejnila jeho fotografii ve snaze dozvědět se o dotyčném více. Při svém pátrání přitom získala několik zajímavých stop, z nichž některé prý pocházejí z České republiky, uvedla na svých internetových stránkách norská veřejnoprávní televize NRK.

Sám nalezenec, který si prý nepamatuje své jméno ani nic jiného ze své minulosti, televizi NRK řekl, že by mohl být Čech. Právě česky rozumí podle svých slov nejlépe.

Policie prověřuje tipy od veřejnosti. Jsem zoufalý, říká muž

Od úterý norští policisté získali z Norska i několika dalších zemí tipy, které by mohly pomoci při odhalení totožnosti neznámého muže. "Některé z těchto tipů jsou velmi zajímavé. Nyní se je snažíme prověřit," řekl televizi NRK vyšetřovatel Sturla Henriksbö.

Tipy od veřejnosti dostává rovněž česká policie, řekla dnes ČTK mluvčí českého policejního prezidia Eva Stulíková. "V současnosti ověřujeme několik tipů na konkrétní osoby, ale výsledek zatím neznám. Podobné tipy na různé lidi jsme dostali už v minulosti, ale žádný z nich se nepotvrdil," uvedla.

Muž žije v Norsku již čtyři měsíce, stále si prý ale na nic ze svého předchozího života nevzpomíná. "Nikoho tady neznám, jsem zoufalý, bojím se a nepřeji si nic jiného než se dostat z této situace," sdělil telefonicky norské televizi.

Sám se domnívá, že by mohl pocházet z Česka, protože právě češtině rozumí nejlépe. "Rozumím také polsky, slovensky a rusky. Ale přemýšlím a sním v angličtině," dodal muž.

Předpoklad "Johna Smithe" potvrzuje i norská policie. "Věříme, že může být původem z České republiky. Také jsme z Česka získali několik zajímavých tipů," prohlásil Henriksbö.

Oloupili ho

Muž, který měří 187 centimetrů, má modré oči a světlé vlasy, byl nalezen na ulici dehydrovaný, hladový a s řeznými poraněními na těle. Některá ze zranění prý naznačují, že muž mohl mít delší dobu svázané ruce. Norská policie vyšetřuje, zda se dotyčný nestal obětí trestného činu.

"Bezpochyby jsem byl oloupen. Určitě jsem byl sexuálně napaden... a potom mě pohodili na ulici v Oslu," řekl "John Smith" agentuře AFP. "Možná jsem byl příliš naivní. Možná jsem ty lidi nechal, aby se ke mně přiblížili a bavili se se mnou," dodal.

Podle policie ho na ulici našel 14. prosince jeden chodec. Muž byl zesláblý a špatně oblečený na to, aby s tváří zabořenou do sněhu mohl čelit zimě. "Měl jsem už modrý obličej. Kdyby mě nikdo nenašel, byl bych druhý den ráno mrtvý, a možná už mnohem dřív," řekl k tomu muž bez totožnosti.

Mluvčí českého policejního prezidia Eva Stulíková v úterý ČTK sdělila, že norské úřady už krátce po nalezení muže v prosinci oslovily českou policii se žádostí o pomoc. "Zatím se nám nepodařilo totožnost nalezeného muže zjistit, ale s norskou stranou nadále spolupracujeme," dodala.

Ve veřejně dostupné databázi osob, po kterých pátrá česká policie, se žádná fotografie neshoduje s obrázkem muže zveřejněným v Norsku.