Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mobilní revoluce: Od příštího roku budeme v EU volat bez roamingu!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: lvi - 
4. dubna 2014
12:51

Evropský parlament odhlasoval zrušení poplatků za roaming. Poplatky za roaming se mají zrušit do Vánoc 2015. Od tohoto data by měli lidé volat ve státech EU za běžné domácí tarify. 

Komisařka pro digitalizaci Neelie Kroesová je ráda, že se jí více jak pětileté úsilí vyplatilo a padlo na úrodnou půdu. "V roce 2010 jsem slíbila zrušení poplatků za roaming do konce roku 2015 a nyní nás od dosažení tohoto cíle dělí už jen jeden krok," uvedla komisařka pro digitalizaci a nové technologie Neelie Kroesová. Nyní budou nařízení přezkoumávat jednotlivé členské státy. Komise očekává, že závěrečná dohoda bude uzavřena do konce letošního roku.

Levná a propojená Evropa

Zrušení poplatků je součástí širšího plánu Evropské komise na vytvoření jednotného telekomunikačního trhu. EK předložila návrh nařízení na vytvoření "propojeného kontinentu" v září 2013. Kromě zrušení poplatků za roaming je součástí nového nařízení i zajištění otevřeného internetu pro všechny, zákaz blokování a znehodnocování obsahu, koordinace licencí pro bezdrátové širokopásmové připojení, zvýšení transparentnosti smluv o připojení pro zákazníky a usnadnění změny poskytovatele služeb.

Tuzemští mobilní operátoři nechtěli kvůli nedostatku informací rozhodnutí komentovat. Podle Asociace provozovatelů mobilních sítí je rozhodnutí Evropského parlamentu je prvním krokem ve velmi dlouhém procesu. "Ten na obecné úrovni může přinést nové příležitosti, nicméně bude velmi podstatné, jak bude vypadat konečná podoba tohoto opatření. Především je nutné zajistit, aby na trhu panovaly férové podmínky," řekla prezidentka asociace Michaela Renčínová.

Analytici odhadují, že příjmy telekomunikačních společností bez poplatků za roaming klesnou o zhruba pět procent. Komise však tvrdí, že spotřebitelé po zrušení poplatků za roaming budou více telefonovat ze zahraničí a dopad na operátory tak bude nižší. 

Návrh na zrušení roamingu zahrnuje také ustanovení o "rozumném použití", které má zajistit, aby uživatelé nemohli nová pravidla nepoctivě využívat. To by nastalo třeba v případě, že by si klient koupil telefon v Litvě s cílem používat ho v Británii. Tento způsob komunikace proto bude sledován a nadměrné používání tohoto druhu nebude povoleno.

Zákaz automatického provozování služeb

V případě poskytování internetových služeb bude zakázaná diskriminace zákazníka kvůli jeho národnosti nebo bydlišti. Pro spotřebitele má být jednodušší změna smlouvy, pokud nebude se službou spokojen, a poskytovatelé služby budou mít zakázáno smlouvy zákazníkům automaticky prodlužovat.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi