Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Poslední přání umírající Věry: Uvařte mi kafe!

Autor: vet, lmk - 
4. dubna 2014
06:05

Věra (58) se již rozloučila s přáteli z Havlíčkova Brodu. Síly jí ubývají, ale působí klidně a spokojeně. Společnost jí stále dělá sestřička, která ji v posledních měsících doprovází. I když Věru opouštějí síly, světské požitky ji stále těší. „Kouknout z okna. A udělejte mi kafe,“ přeje si Věra. Oči neotevírá, ale spokojeně si pomlaskává i nad douškem piva, které srká brčkem.

 

Věra je bojovnice, a tak se také k rakovině postavila. „V první chvíli jsem se rozbrečela. Řekla jsem ale, ty svině, tobě já se nenechám, máš smůlu. Já ti ukážu a začal boj,“ vzpomíná. Nechtěla sedět doma a čekat až umře.

 

Dřív, když jí to zdraví ještě dovolilo, Věra ráda jezdila ke kamarádkám do Havlíčkova Brodu. Přestože kvůli náročné léčbě ztratila vlasy, neostýchala se a klidně chodila s blonďatou parukou. Kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu nemohla Věra zůstat bohužel doma. 24hodinovou péči jí poskytuje zdravotnický personál v pražském hospicu Domov Pod střechou.

 

Prognóza lékařů je strašlivá: Týdny, možná měsíce. „Já nevím kdy. Potřebovala bych vědět, jestli to bude zítra nebo pozítří. Doufám, že alespoň nějakým způsobem si ten život protáhnu,“ říká Věrka v dokumentu, jehož první díl vysílá Česká televize dnes večer.

 

Osudy sedmi aktérů dokumentu České televize Život se smrtí se ubírají svým tempem. Jedni odcházejí, ale ještě se těší z posledních malých radostí. Druzí nad nemocí vítězí a srší elánem.

 

Také vietnamskému veteránovi Mirkovi (70) hodiny odpočítávají poslední dny. Má pocit, že už řekl vše, co bylo třeba říct. „Bylo to hezký, bylo to krátký, možná se to bude opakovat,“ neztrácí svůj nezdolný optimismus.

 

Život se smrtí

 

4. díl dokumentu, který sleduje osudy sedmi lidí bojujících s rakovinou, odvysílá ČT1 příští středu 9. 4. ve 21 hodin.

londynskypes ( 4. dubna 2014 06:58 )

Zobrazit celou diskusi