Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lobbista Rittig: Ráno u moře, odpoledne na policejní služebně

Autor: lvi, ČTK - 
3. dubna 2014
11:20

Ve středu lobbista Ivo Rittig poslal z Monaka do Česka "pohlednici", ve čtvrtek se otočil v Praze, vysmál se žalobci s tím, že mu nerozumí a odmítl vypovídat. V Praze se zrdžovat nehodlá, hned se vydal zpátky k moři.

Lobbista Ivo Rittig dnes odmítl na policii vypovídat v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové. Důvodem podle advokátky Kataríny Kožiakové Oboňové bylo to, že žalobce nebyl schopen srozumitelně vysvětlit, k jakým skutečnostem se má vyjádřit. Pořádkovou pokutu za odmítnutí výpovědi Rittig nedostal, protože je v pozici obviněného a finanční sankce by byla považována za donucování k výpovědi.

"Měl jsem úplně šílený pocit, protože někam jdete a vůbec nevíte, na co se vás ptají," řekl novinářům Rittig po opuštění policejní služebny, kde strávil necelou hodinu a půl. Dodal také, že si na policii postěžoval, že do médií permanentně unikají informace ze spisů. Podle Oboňové státní zástupce nedokázal vysvětlit, k čemu se má vyjádřit. "Tak jsme se nevyjádřili," sdělila novinářům.

Spekulovalo se, že se jeho výpověď bude týkat údajných trafik pro exposlance ODS Ivana Fuksu, Marka Šnajdra a Pavla Tluchoře. Podle informací České televize se měla týkat rovněž bývalého náměstka pražského vrchního žalobce Libora Grygárka, který v kauze Nagyová čelí obvinění ze zneužití pravomoci v souvislosti s jiným lobbistou Romanem Janouškem.

Rittig, který je v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik s dalšími čtyřmi lidmi obviněn z praní špinavých peněz a teprve nedávno mu byl vrácen pas, přijel do republiky na poslední chvíli. Ještě ve středu totiž na Twitteru zveřejnil fotografii ze svého pobytu v Monaku. "Ráno jsem se ještě koupal a teď jsem tady," řekl Rittig novinářům v dobré náladě, když na policii ráno přicházel.

Na služebnu Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) vedle Rittiga dorazil rovněž obhájce Nečasové Eduard Bruna a Ivo Ištvan, šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství, které případ dozoruje.

 

Po návštěvě policejní služebny se krátce prošel po Praze a opět se vrátí do monackého knížectví.


sars ( 3. dubna 2014 15:31 )

 Co cekat?treba je to neci umysl to vysetrovat tak jak to vysetruji?

joudajoudovy ( 3. dubna 2014 15:03 )

pandrloha se ma k svetu... uz by darbujan mel povolat smrtaka, ani jedno oko nezustane suche, ale od smichu.

jarda304 ( 3. dubna 2014 12:29 )

tak už skoro rok Ištván a Šlachta avizují bombu, oznamují zadržené desítky kg zlata a stovky milionů. A výsledek je, že nejsou sni schopni říci zda ty miliony jsou legální či ne a komu patří. Na základě obvinění, ne odsouzení padla vláda. Za vazbu zadržených budou daňoví poplatníci asi platit miliony v náhradách. K tomu celý rok Ištvánovi, Šlachtovi a dalším běží za tuhle "práci" vysoké platy. Ted už by Ištván a Šlachta měli prezentovat nějaký výsledek/obžalobu k soudu a nebo se pakovat a platit náhradu škod sami.

karel ( 3. dubna 2014 12:00 )

Je to sympaťák, statečně bojoval už proti minulému režimu, takový introvertní vzdělanec, a musím říct, že má vkus, pěkné jméno advokátky si našel na obhajkyni - Kataríny Kožiakové Oboňové

Zobrazit celou diskusi