Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zlom v pátrání po zmizelém letadle: Čínani našli trosky v barvách aerolinek!

Autor: ČTK - 
29. března 2014
11:22

V jižní části Indického oceánu ráno obnovili pátrání po troskách havarovaného malajsijského letadla. Do oblasti se vypravilo osm letadel a sedm lodí. Čínský letoun, který se na záchranné operaci podílí, dnes zaznamenal tři nové podezřelé objekty, které by mohly být zbytky letadla. Předměty měly prý bílou, oranžovou a červenou barvu. Jejich spojitost se zmizelým letadlem ale zatím nebyla prokázána.

Malajsijský ministr obrany a dopravy Hishammuddin Hussein při setkání s novináři uvedl, že zatím nemá žádné informace o tom, zda by mohlo jít skutečně o zbytky pohřešovaného stroje. "Musíme počkat, až se jim podaří tyto předměty vylovit," řekl ministr, který předtím v doprovodu své ženy a dětí navštívil příbuzné cestujících z malajsijského letadla.

Australské úřady na základě nových dat z radaru v pátek posunuly oblast pátrání po troskách o 1100 kilometrů na severovýchod. Podle nových údajů z radaru, které poskytla Malajsie, totiž letěl stroj rychleji, než se předpokládalo, takže kvůli vyšší spotřebě se rychleji ocitl bez paliva.

Australská a čínská pátrací letadla objevila několik podezřelých plovoucích objektů již v minulých dnech. Jak uvedl Kevin Short z novozélandského letectva, které se pátrání rovněž účastní, i dnes mají letouny za úkol předměty vyfotit a následně nasměrovat lodě do přesných míst, kde se nacházejí. "Nevíme, kolik se tam může nacházet jiného odpadu souvisejícího například s rybolovem. V minulosti jsme již nejméně jeden rybářský objekt identifikovali," uvedl ve svém prohlášení Australský úřad pro námořní bezpečnost.

Letadlo letící 8. března z Kuala Lumpuru změnilo kurz a místo do Pekingu zamířilo na jih. Na palubě bylo 239 lidí a malajsijské úřady už vyloučily, že někdo z nich přežil. O příčině havárie se spekuluje. Nejčastěji se uvažuje o únosu či sabotáži, ale vyloučeny nejsou ani technické problémy.

avalon45 ( 29. března 2014 21:34 )

sory...my...se du picnout

avalon45 ( 29. března 2014 21:32 )

Ale oni z nás blázny nedělají, mi jsme blázni,

sars ( 29. března 2014 13:10 )

 Blesku vy jedete pecky,jen tak dal...

Shelby16 ( 29. března 2014 12:04 )

TO JE ZASE LŽIVÝ TITULEK, že se nestydíte! "Zlom! Číňané našli trosky...." a kus dál se dočteme, že není jasné, jestli patří letadlu, nakonec to bude pravděpodobně nějaký odpad v moři. Přestaňte si dělat ze čtenářů blázny!

Zobrazit celou diskusi