Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sebevražda lékaře, který vrátil sluch 536 dětem. Byl to jejich anděl

I Vítek s maminkou vzpomínají na jedinečnou péči docenta Kabelky.
I Vítek s maminkou vzpomínají na jedinečnou péči docenta Kabelky.  (Autor: Archiv rodiny, Blesk)
Autor: ljš - 
25. března 2014
13:11

Celý život konal dobro. Více než pěti stovkám malých dětí zajistil lepší život, protože jim dal možnost slyšet zvuky kolem sebe. V pondělí však docenta Zdeňka Kabelku (†63) našli v jeho pracovně v motolské nemocnici mrtvého, podle informací televize Nova spáchal sebevraždu.

Internetové diskuse jsou plné kondolencí vděčných rodičů a mnoha z jeho prvních pacientů, ze kterých se během jeho dlouholeté péče stali dospělí. "Ta zpráva mě silně zasáhla, tento člověk mi před 23 lety zachránil život," napsala jedna z jeho pacientek. "Byl to anděl. S dětmi to velmi uměl, budu mu do smrti vděčná za péči o moji dceru," přidala se jedna z maminek.

"Byl to tichý člověk, který měl velmi pěkný výraz v očích, sálala z něj pozitivní a opravdu klidná energie. A přitom autorita jako hrom!" vzpomíná na docenta Kabelku maminka Vítka, kterému diagnostikovali Hodgkinův lymfom, maligní nádorové onemocnění.

Za dlouhá desetiletí své praxe docent Kabelka mimojiné operoval celkem 530 dětí, kterým prostřednictvím kochleárního implantátu vrátil sluch a umožnil jim, aby se zařadily do slyšící společnosti. "Obětavě se věnoval  nejen malým pacientům,  ale měl velké porozumění i pro jejich rodiče,"  vzpomínají na něj jeho spolupracovníci. Své znalosti a zkušenosti také předával dál studentům 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Zda za jeho rozhodnutím odejít z toho světa stála vážná nemoc, osobní problémy nebo jiná skutečnost, není zatím jasné. "Okolnosti jeho smrti šetří policie a dosud není šetření uzavřeno. V tuto chvíli ale vše nasvědčuje tomu, že pan docent ukončil svůj život sám," řekla Blesku mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Danková.

Patřili jste i vy nebo vaše děti mezi pacienty docenta Kabelky? Pošlete nám svůj příběh. Své vzpomínky pište na tip@blesk.cz nebo volejte na tel. 724 014 586. Děkujeme!

Jak pomáhal doc. Kabelka dětem?

Ztráta sluchu brání dětem naučit se mluvit a číst. V Centru kochleárních implantátů u dětí, které docent Kabelka do své smrti vedl, zavádí malým pacientům sluchovou neuroprotézu, která funguje na bázi přenosu energie a signálu pomocí elektromagnetické indukce a zprostředková tak sluchové vjemy přímou elektrickou stimulací sluchového nervu uvnitř hlemýždě vnitřního ucha.

Děti pak dostávají šanci zcela se zapojit do běžného života. „Nositelé kochleárních implantátů se zapojují prakticky do všech běžných činností a v každodenním životě již nepotřebují asistenci tlumočníka. Znám pacienty, kteří se naučili cizí řeč, dokážou poslouchat hudbu a telefonovat. Omezení nepociťují ani v oblasti sportu, díky speciálním úpravám některých přístrojů mohou s implantátem dokonce plavat,“ vysvětlil při 20letém výročí svého centra docent Kabelka.

alex0800 ( 25. března 2014 15:13 )

Já myslím, že je to zcela jasné.. Těžko shrnete 300letý plán do pár vět, když je skoro na každém kroku.. Leč článek ve výše uvedených odkazech se alespoň snaží toto splnit, byť je tam také pár nepřesností. Leč to podstatné tam je.. . Věřím Vám, že v dnešní době informačních válek je těžké se orientovat. Lidé si naivně myslí, že informace jsou zdarma V kapitalismu Ale někteří je skutečně, kvůli osvětě, dávají zdarma;-)

kukuku ( 25. března 2014 15:05 )

Člověk by měl být schopen stručně říct, co by chtěl říct a ne tak rozsáhle blábolit, aniž by bylo jasné o čem blábolí.

alex0800 ( 25. března 2014 14:59 )

Vím o Kom se bavíme.. Ano, je mnoho možností. Ale jen jedna je skutečná. Dnes nezednáři nechápou a zednář mlčí jinak už není živ.. Jsou organizace ze kterých se neodchází. Už chápete?

enriko ( 25. března 2014 14:50 )

Na věřící ti se.re Bílý Tesák. Věř si čemu chceš ale neblbni hlavu ostatním.

enriko ( 25. března 2014 14:48 )

Na čem jedeš? Zde se bavíme o skvělém lékaři, slušném člověku. Dopoledne ještě odoperoval co měl v operačním plánu a vzal si život. Zřejmě nemoc?

Zobrazit celou diskusi