Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pátrání po zmizelém Boeingu 777: V moři našli stopu, nejspíš pochází z letadla!

Autor: shp, ČTK - 
23. března 2014
17:21

Australský, čínský a dnes i francouzský satelit zachytil v jižní části Indického oceánu předměty, které jsou s velkou pravděpodobností troskami zmizelého Boeingu 777. Největším objevem je ale skvrna, kterou na moři viděli novozélandští piloti.

Snímky z čínského satelitu, které by mohly ukazovat trosky zmizelého malajsijského boeingu, zvyšují naději na průlom v pátrání, řekl dnes australský premiér Tony Abbott. Malajsie krátce poté sdělila, že na výskyt možných trosek ve stejné oblasti Indického oceánu ukazují i nové francouzské satelitní záběry.

I dnešní pátrání po zmizelém letounu, které trvá už třetí týden, ale skončilo bez výsledku. Dnešní pátrání ztěžovala mlha, především v západních oblastech zkoumaného prostoru, uvedla australská námořní bezpečnostní správa AMSAM.

Mezinárodní týmy pátraly ve dvou zónách, které se nacházejí asi 2500 kilometrů jihozápadně od pobřežního města Perth na jihovýchodě Austrálie. Do hledání se zapojilo osm civilních a vojenských letounů spolu s několika civilními a vojenskými plavidly. Probádalo se několik stovek čtverečních kilometrů. Pátrání bude pokračovat v pondělí.

Podle AMSA také nahlásil jeden civilní letoun, že při sobotním přeletu oblasti hlavního pátrání zahlédl na hladině dřevěnou paletu, která se používá pro nákladní a zavazadlové prostory letadel. Kolem palety byly prý i další předměty, především různobarevné popruhy. Podle Australanů jde o první zajímavý vizuální poznatek. Pátrací týmy ale v označené oblasti od soboty nic podobného v moři nenašly.

Malajsijský ministr dopravy na sobotní tiskové konferenci oznámil, že čínský satelit objevil v jižní části Indického oceánu další objekty, které by mohly být troskami ztraceného stroje. Nacházejí se jen zhruba 120 kilometrů od objektů, které dříve na jiném satelitním snímku našly australské úřady.

„Čínské záběry ukazují tam dole na nejméně jeden velký objekt, stejně jako předchozí satelitní snímky. Patrně nyní máme několik velmi věrohodných stop a zvyšuje se naděje, ale nic víc než naděje, že jsme na cestě ke zjištění, co se stalo,“ řekl Abbott.

Malasijská vláda dnes podle agentury AP sdělila, že obdržela od francouzských úřadů nové satelitní snímky, které ukazují na výskyt možných trosek zmizelého letounu v oblasti současného hlavního pátrání.

Video Záhada zmizelého letadla Boeing 777. Co se stalo? - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi