Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Únos z pomsty? 8 momentů ztraceného malajsijského letu

Autor: vk - 
17. března 2014
05:00

Pátrání po malajsijském boeingu pokračuje. Vyšetřovatelé prohledávají domy pilotů a prověřují technický personál. Podezřelým z únosu stále zústává kapitán.

Policie doma u Zaharího Ahmada Šáha (53) našla letecký trenažér, který si sám sestavil. Trénoval na něm snad únos letadla? To se teď snaží vyšetřovatelé zjistit a za tímto účelem prověřují všechna data získaná ze simulátoru. Podle malajsijských médií byl Šáh politický fanatik a vášnivý obdivovatel vicepremiéra Anwara Ibrahima, který byl 7. března shledám vinným z homosexuálních praktik a odsouzen k pěti letům vězení. Jednou z teorií proto je, že únos stroje byl způsob Šáhova politického protestu a teď drží cestující na tajném místě.

8 momentů ztraceného malajsijského letu

1. Pátek 7. března - Kapitán opouští dům

Pilot letecké společnosti Malaysia Airlines Zaharí Ahmad Šáh (53) opouští brány svého domu na předměstí Kuala Lumpuru, ve kterém si postavil vlastní letecký simulátor. Vydává se do města Putrajaya, jež je necelých 25 kilometrů daleko.

2. Účastní se procesu s malajsijským opozičním vůdcem

U soudu v Putrajaye je podle svědků rozzlobený, když sleduje Anwara Ibrahima, který byl odsouzen na pět let. V devět večer pak Šáh cestuje na letiště.

3. Sobota 00:41 - Letadlo odlétá

Kapitán Šáh a kopilot Farik Abdul Hamíd (27) startují motory a vydávají se na let MH370. Boeing 777 míří do Pekingu, který je vzdálen přes 4345 kilometrů.

4. Sobota 01:30 - Letadlo přestává komunikovat

O necelých 50 minut později ztrácí řízení letového provozu kontakt se strojem. Letadlo je v tu chvíli nad Thajským zálivem. Poslední slova z kokpitu jsou: „V pořádku, dobrou noc.“ Letadlo má v zásobě palivo na 7 hodin letu a nachází se ve výšce přes 10 600 metrů.

5. Transpondéry jsou vypnuty

Identifikační transpondér (tzv. odpovídač) přestává odesílat informace o směru, rychlosti a nadmořské výšce. Buď byl vypnut, nebo – což je méně pravděpodobná varianta – měl poruchu. Letadlo i nadále pokračuje v cestě.

6. Asi v 01:35 - Letadlo rychle stoupá, následuje náhlý pokles

Vojenský radar zachycuje letadlo ve výšce přes 13 700 metrů, prudce se otáčí na západ, poté rychle klesá na výšku přes 7100 metrů. V tu chvíli se nachází nad malajsijským ostrovem Penang. Poté opět vystoupá do výšky nad 13 tisíc metrů.

Nátlak na piloty?

Násilná změna nadmořské výšky může podle vyšetřovatelů souviset s bojem v kokpitu. Další teorií je, že se jednalo o úmyslný manévr, aby únosce znehybnil posádku a cestující.

7. 07:24 - Aerolinky oznamují, že se letadlo ztratilo

Krátce po vydání této zprávy začíná pátrání poblíž Vietnamu. Hledají se trosky a olejové skvrny na hladině moře. Veškeré nálezy se nakonec ukazují jako chybné, nic z toho nepatří boeingu.

8. Sobota 15. března - Premiér: Je to únos

Malajsijský premiér Najib Razak svolává tiskovou konferenci, kde informuje, že někdo na palubě přinutil letadlo schválně změnit směr a záměrně odpojil jeho komunikační a identifikační zařízení.

Kdo je na palubě?

Kromě kapitána a kopilota se na ní nachází i desetičlenná malajsijská posádka a 227cestujících – 153 Číňanů, 38 Malajsijců. Mezi nimi je i 5 dětí. Další cestující pochází z Íránu, Spojených států, Kanady, Indie, Francie, Nového Zélandu, Ukrajiny, Ruska, Tchaj-wanu a Nizozemí. Čtyři lidé cestu před odletem zrušili.

Falešné trosky

Čína pár dní po zmizení boeingu tvrdila, že její satelity zaznamenaly možné místo havárie v Jihočínském moři. Ukázalo se ale, že šlo o planý poplach, a vyslané lodě na místě nic nenašly.

Mezinárodní pátrání: Hledá ho už 25 zemí

Do pátrání po malajsijském letadle, které před týdnem zmizelo cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu, se zapojilo už 25 zemí. Malajsie požádala o pomoc nejenom země ležící podél obou vzdušných koridorů, které jsou považovány za možné trasy dalšího letu stroje po odpojení přístrojů, ale požádala i o další satelitní data země jako Spojené státy, Čínu a Francii.

Kapitán letu MH370: 33 let praxe a 18 365 letových hodin

● celou svou kariéru zasvětil práci pro Malaysia Airlines

● během 33 let své služby nalétal 18 365 hodin

● je ženatý, má tři dospělé děti a vnoučata

● když minulou sobotu odletěl, manželka se od něj i s dětmi odstěhovala

● je považován za vášnivého amatérského kuchaře

● Přátelé ho popisují jako sympatického muže se smyslem pro humor. „Ahoj lidičky, jsme v domě mého syna a má děravé okno,“ vypráví Šáh na videu, v němž následně vysvětluje, jak lze utěsnit okna a snížit účet za elektřinu.

Video  Přelet nad vietnamským mořem: Do pátrání po malajsijském letadlu se zapojilo i vietnamské námořnictvo  - Reuters
Video se připravuje ...

horstfuxteleshop ( 17. března 2014 10:44 )

nojo, ale kde už kurrwa máme hledat

ninka64 ( 17. března 2014 10:03 )

Hledejte, pátrejte...všechny domněnky jsou na nic.

inocenta ( 17. března 2014 10:02 )

Manželka se mu měla odstěhovat i s dětmi a ještě nějaký politický nesouhlas, i když mohlo dojít k nějaké chybě /třeba i právě proto/ Vše souvisí se vším, když je člvoěk nespokojený, má to vliv na rodinu, na výchovu dětí i na jeho práci.

ninka64 ( 17. března 2014 10:01 )

Nech se léčit , ty tvoje blitky to je už diagnóza, debilita.

sugarbitter ( 17. března 2014 09:58 )

Na Aktuálně blokují komentátory.

Zobrazit celou diskusi