Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mumie z první světové války: Tající horský ledovec odhalil těla padlých vojáků!

Autor: shp - 
8. března 2014
05:45

Italské Alpy stále odhalují hrůzy, které se tu odehrály před téměř sto lety během první světové války. Tající horské ledovce odkrývají mumie padlých rakousko-uherských vojáků. Archeologové se k nim však musejí dostat včas, aby je zachránili!

Jedno z těl objevil amatérský historik Dino De Bernardin. Procházel se v horách poblíž svého domu, který byl svědkem bojů mezi italskými a rakousko-uherskými vojsky v letech 1915 a 1917. Dostal se až do nadmořské výšky 2 800 metrů - a vtom ho upoutalo něco, co podle jeho slov připomínalo "hromadu hadrů".

Jaké bylo ale jeho překvapení, když při bližším zkoumání zjistil, že tam leží kostra vojáka - dokonce včetně tlejících bot! "Rozpoznal jsem ten materiál jako vojenské legíny, které byly běžné u vojáků z první světové války," řekl nálezce deníku Daily Mail.

Naposledy byla odhalena dvě těla rakousko-uherských vojáků před dvěma lety. Podle archeologů jim bylo v době smrti teprve 16 a 18 let. Oba pohřbili jejich spolubojovníci v úzké horské trhlině.

Archeologové by si měli s odhalováním těl pospíšit. Do cesty se jim totiž staví hned dva nepřátelé. Tím prvním je rozklad, který stihne mumifikovaná těla brzy poté, co v teplém počasí odkryje slunce a teplo vrstvu ledu, která je dosud chránila.

Druhý nepřítel je ale mnohem podlejší, jde totiž o zloděje, kteří chtějí těla okrást o cenné dobové zbraně, insignie a další předměty. Podle doktora Franka Nicolise však archeologové mohou být vděční za globální oteplování, díky kterému těla vojáků opět spatřila světlo světa.

teufel ( 8. března 2014 09:31 )

lillyli ( 8. března 2014 09:07 )

Když jsem si přečetla nadpis a zběžně pohlédla na obrázek, věříte, že moje první myšlenka byla, že to je o Františce!

marie60 ( 8. března 2014 08:52 )

Pavle, jsi to vážně ty ? Na těch stranách zahynul v 1.sv.válce i můj prastrýc, kterému bylo v té době 19 let.Čert ví, kde jsou ti lidé pohřbeni.

namoroman ( 8. března 2014 07:53 )

Však mu vozí domů nejen fotky, ale i zinkové rakve s podivným obsahem. Udělají vždycky kolem toho slávu, kapelu, salvy a u kecpultů vykřikují jak jsou na to pyšní...

zlymikes ( 8. března 2014 05:55 )

Pošlete ty obrázky Obamovi.Snad se poučí

Zobrazit celou diskusi