Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

KLDR propustila australského misionáře. Omluvu stvrdil otiskem prstu!

Australský misionář John Short přiletěl v pondělí na letiště v Pekingu.
Australský misionář John Short přiletěl v pondělí na letiště v Pekingu.  (Autor: ČTK/EPA/REUTERS/AP)
Autor: ČTK, lvi - 
3. března 2014
07:44

Severní Korea dnes propustila na svobodu australského misionáře, který byl v únoru zadržen za šíření křesťanství v této komunistické zemi. Z KLDR byl Australan vyhoštěn.

KLDR obvinila Australana Johna Shorta ze zločinu, jehož se podle ní dopustil tím, že rozdával biblické texty nedaleko buddhistického kláštera v severokorejské metropoli Pchjongjangu na výročí narození zesnulého vůdce KLDR Kim Čong-ila 16. února.

Podle severokorejské oficiální tiskové agentury KCNA se Short k porušení zákonů KLDR přiznal a omluvil se. "Hluboce se omlouvám za to, co jsem učinil, když jsem šířil biblické texty 16. února na den narozenin jeho excelence Kim Čong-ila," uvedl Australan v doznání datovaném 1. března. "Uvědomuji si, že média ve Spojených státech a v západních zemích, která tvrdí, že KLDR je uzavřená země bez náboženských svobod, jsou nepřesná a chybná," dodal misionář v dokumentu, který podle agentury Reuters používá jazyk severokorejské propagandy.

Agentura KCNA napsala, že Pchjongjang se rozhodl pětasedmdesátiletého misionáře osvobodit mimo jiné s ohledem na jeho vysoký věk. KLDR často propouští zadržované cizince výměnou za jejich přiznání, mnozí z nich ale po osvobození řeknou, že se přiznali nedobrovolně, kupříkladu pod hrozbou násilí.

Po propuštění odletěl misionář do Pekingu, kde se ho ujali zaměstnanci australského velvyslanectví.

KLDR zadržuje v současnosti ještě další dva misionáře. Američan Kenneth Bae byl odsouzen za podvratnou protistátní činnost a odpykává si 15 let nucených prací. Koncem února navíc Pchjongjang zveřejnil videonahrávku zadržovaného jihokorejského misionáře Kim Čong-uka, který se na videu doznává, že spáchal protistátní zločiny. KLDR prohlašuje, že Kim je jihokorejský špion, který se tajně pokoušel svrhnout její státní zřízení.

KLDR sice tvrdí, že prosazuje svobodu vyznání, ale v praxi patří mezi režimy, které náboženskou svobodu nejvíce potlačují.

ruudazvostravy ( 3. března 2014 12:40 )

Noyo no,neměl tam vůl lýzt,kdyš tam may takovýdle černopr.delnícy na háku.

ivoadler ( 3. března 2014 10:45 )

Co si to ta misionářská pakáž dovoluje? Oni mají potvrzení, že jedině ta jejich víra je pravá? A ještě ji vnucují ostatním.

odetka.odetka ( 3. března 2014 09:21 )

A co cekal???

zdrclamrdka ( 3. března 2014 08:56 )

to je taky blbej nápad, vnucovat jim ježíška, když už jednoho mají, měli dědka vrazit rovnou do korejskýho cvokhauzu

Zobrazit celou diskusi