Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

9 otázek o Ukrajině, na které jste se báli zeptat!

Autor: shp - 
25. února 2014
06:30

Krvavé protesty na Ukrajině, které vyústily ve státní převrat, si vyžádaly jen minulý týden na 80 obětí. Konflikt vedoucí k sesazení Viktora Janukovyče však byl od začátku zmatený a ne všichni vědí, o co šlo a o co v zemi stále jde.

Web listu Washington Post připravil odlehčený článek pro americké čtenáře, který jim měl s orientací na Ukrajině pomoci. My jsme ho poupravili Čechům, kteří jistě vědí, že tato země sousedí s Ruskem.


1.) Odkud pochází název Ukrajina?

Ukrajina má dlouhou historii utlačování sousedními státy. To ovlivnilo jméno samotné země, které podle učenců znamená pohraniční země. Jiní zase tvrdí, že Ukrajina znamená domovina.

2.) Proč tolik Ukrajinců protestovalo?

Protesty začaly, když prezident Janukovyč odmítl hlubší ekonomickou integraci Evropskou unií. To rozhněvalo obyvatele Kyjeva, kteří vyšli do ulic, protože už měli dost Janukovyčova proruského chování a potlačování svobody slova.

3.) Je pravda, že Ukrajinci chtějí být více spojeni s Evropou, zatímco vláda táhne k Moskvě?

To je z velké části pravda. Spousta Ukrajinců chce, aby jejich země byla více evropská a nezávislá na Rusku. Je ale důležité si uvědomit, že země je značně rozdělená. Etnicky, politicky, historicky i jazykem. Názory Ukrajinců se tak liší i podle místa, kde žijí.

4.) Proč jsou Ukrajinci tak rozdělení?

Ukrajina byla v minulosti dobývána a rozdělována. Poláky, Rakušany a především Rusy. Rusifikace země začala před 250 lety a ne ve všech místech k ní došlo souměrně. To je znát i z TV vysílání. 60 % programů vysílá rusky, 40 % ukrajinsky.

5.) Jak je na tom Ukrajina s národní hudbou?

Poslechněte si následující ukázku druhé Ukrajinské rapsodie Mykoly Lysenka, nahrané jeho vnučkou Radou.

6.) Takže Rusko vládlo Ukrajině a už tomu tak není. Proč o tom stále slyším?

Ruský prezident Vladimir Putin agresivně tlačil ukrajinské představitele, aby odmítali Evropskou unii a namísto toho se stali členem Eurasijského svazu.

7.) Proč se Rusko tolik zajímá o Ukrajinu?

Kulturní propojení zemí je velké, ale Rusko zajímají především potraviny, které jsou do země z Ukrajiny dováženy. Do Ruska vedou přes sousední zemi také důležitá dopravní spojení.

8.) Proč USA a Evropa nezasáhly?

Západní státy vyvíjely na Ukrajinu velký tlak, aby jednala v zájmu ukončení konfliktu. Evropská unie hrozila i sankcemi.

9.) Co bude dál?

V zemi se schyluje k předčasným volbám. Úřady stále pátrají po sesazeném Janukovyčovi, který se ukrývá neznámo kde.

reggina ( 25. února 2014 17:07 )

jen tak dal

uzjsemtudlouho ( 25. února 2014 15:43 )

Jestli je to na tebe příliš složité, klidně ti to vysvětlím Rozhodně ale mám na rozdíl od tebe čerstvé zprávy přímo z místa dění.

reggina ( 25. února 2014 15:32 )

sestry snachy mého souseda...... Amen.

uzjsemtudlouho ( 25. února 2014 15:27 )

Zaměstnanec ti řekne to co chceš slyšet. Navíc tihle čičmundové většinou nemají ani na telefon a z domova jim chodí dopis jednou měsíčně. Sdělovacím prostředkům se zatím moc věřit nedá. Já mám dvakrát denně čerstvé zprávy po telefonu od sestry snachy mého souseda. Shodují se se zprávami od příbuzných z dalších rodin. A to jsou ti příbuzní z různých koutů Ukrajiny. Ty si klidně věř tomu čemu chceš. Mě zajímá pravda.

reggina ( 25. února 2014 15:10 )

ja ukrajince zamestnavam, a ne ze znam nekoho, kdo zna nekoho...pred hodinou s nimi mluvila ctu jejich tisk a sleduji jejich TV .. a ty pockej na dopis od VZDALENYCH pribuznych VZDALENYM znamym

Zobrazit celou diskusi