Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krejčíř naříkal u soudu: Přijdeme o tvrdě vydělané peníze, pusťte mě do domácího vězení

Autor: lvi - 
24. února 2014
15:18

Právníci Radovana Krejčíře dnes znovu požádali jihoafrický soud o propuštění zatčeného českého podnikatele z vazby na kauci. Soudy v JAR Krejčířovu žádost o propuštění už dříve dvakrát zamítly a nedovolily mu ani odvolat se proti tomu k nejvyšší soudu v zemi.

Podnikatelův advokát další žádost zdůvodnil novými fakty v případu. Krejčíř v dnešním prohlášení pro soud uvedl, že pobyt ve vazbě mu neumožňuje, aby se bránil proti obstavení majetku kvůli milionovým daňovým podvodům, ze kterých ho podezírá jihoafrický finanční úřad. "Moje rodina může přijít o všechno, na čem jsme tak tvrdě pracovali," prohlásil Krejčíř.

Znovu odmítl, že by hrozil jeho útěk z Jihoafrické republiky, kde žije celá jeho rodina. Nabídl nicméně, že jeho žena a syn odevzdají své pasy a on sám je ochotný přijmout domácí vězení. Podle Krejčíře má jeho rodina v JAR majetek v řádu milionů randů a on je připraven složit vysokou kauci. Při první žádosti o propuštění v prosinci nabídl podnikatel záruku 50 000 randů (dnes necelých 100 000 Kč).

Proti Čechovu propuštění se dnes znovu postavil prokurátor Louis Mashiane, podle něhož má Krejčíř za sebou už několik útěků za hranice, a proto by měl zůstat ve vazbě. Při předchozích podnikatelových žádostech prokurátor argumentoval také obavami ze zastrašování svědků obžaloby, kteří podle něj dostávali výhrůžky smrtí.

Rodina stojí za Krejčířem!

Dnešní jednání u magistrátního soudu na johannesburském předměstí Palm Ridge opět provázejí přísná bezpečnostní opatření. Přelíčení sledují mimo jiné Krejčířova matka, manželka Kateřina a syn Denis.

Krejčíř byl zatčen loni v listopadu a od té doby je vazbě. Vyšetřovatelé ho spolu s pěti spoluobviněnými podezírají z únosu a mučení bratra drogového kurýra, který měl údajně pro českého podnikatele do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (asi 44 milionů Kč). Kurýr i s drogami ale zmizel a Krejčíř ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat. Čech všechna obvinění popřel.

Video Blesk u Krejčíře v JAR: Co řekl o rodině a strachu? - Eva Pospíšilová,Ladislav Křivan
Video se připravuje ...


Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v České republice. V Jižní Africe, kde ho média spojují s řadou zločinů, Krejčíř požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. V České republice byl loni pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

 



tenzmrtodvedle ( 25. února 2014 10:39 )

Krejcir je nepochopeny dobrak,slusny podnikatel a spravny chlap. Tak se mu to obcas zvrtne a nedokaze si uhlidat nervy. A co jako? Par obchodnich schuzek ,pri kterych obcas nekomu trosku polije hlavu vrouci vodou,par rozrezanych tel,par kil nejakeho prasku a hned z nej delaji gaunera. Vzdyt on to tak urcite nemyslel a chyby delame kazdy. Ja byt tim soudcem,tak ne nej vytasim ukazovacek,udelam "tytyty" a tim by jsem to vyresil.On se Radovanek urcite zklidni a zase bude sekat dobrotu.

ninka64 ( 25. února 2014 00:18 )

Krejčíř je gauner o tom není pochyb!

moiaza ( 24. února 2014 19:22 )

 Krejčíř tvrdě dřel na peníze. Asi stejně jako Nečasová kobyla, Bém, Vondra, Topolánek, Dalík, Rittig a další modří loupežníci.

wimr ( 24. února 2014 17:46 )

japos22 ( 24. února 2014 17:12 )

Andre, nic?

Zobrazit celou diskusi