Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Janukovyč a spol.: Za státní peníze si stavěli zlaté paláce, Ukrajina živořila

Autor: lvi - 
24. února 2014
12:49

Svítidla za desítky milionů eur, zlacené kliky a kohoutky v koupelnách, luxusní audiovizuální soupravy, výpisy o převodů značných částek, seznamy kriticky píšících novinářů...  Jen kratičký výčet důkazů zhýčkaného života sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a jeho nejbližších spolupracovníků.

Nejen prezident Janukovyč žil ve zlatém přepychu. S tím, jak všichni čelní představitelé ukrajinské vlády kvapně opouštějí svá sídla a prchají neznámo kam, dostávají se na světlo snímky z jejich bohatstvím překypujících nevkusných sídel. Zatímco průměrný Ukrajinec vydělá jen za pár tisíců měsíčně, Janukovyčovi muži zlato snad i ... dýchali.

Po fotkách z miliardového sídla svrženého prezidenta, uveřejnila média snímky z "venkovského" sídla generálního prokurátora Viktora Pšonka. Jeho nevkusný dům v Goreniši (asi 20 km západně od Kyjeva pozn. red.)  zvenku nevypadá, že by uvnitř ukrýval doslova zlatou pokladnici.

Zlatá válka

Zlatem je tu však vykládané naprosto vše. Od kohoutků a držáků na toaletní papír, po pozlacené hodiny, zlatý nábytek, čalounění, tapety, zlaté závěsy, zlaté sochy, zlatá ruská vejce... Pokoje osvětlují obří křišťálové lustry a zdobí gobelíny s jeho vlastním portrétem. Pšonka také na jednom portrétu pózuje jako César. Fotografie z jeho domu vypadají, jako by s Janukovyčem vedl zlatou válku a soupeřili o vyzdobování svých příbytků zlatem. Už teď je jasné, že toto sídlo není posledním odhalením, za co čelní muži Ukrajiny utráceli státní peníze...

Miliardové účty

Do Janukovyčova a nyní i Pšonkova sídla proudí Ukrajinci, aby ukojili svou zvědavost. Mezitím parlament hlasoval o předání jeho nákladné soukromé nemovitosti - včetně golfového hřiště, soukromé zoo a sbírky aut - do rukou státu a novináři se probírají sbírkou dokumentů, které se někdo chvatně snažil zlikvidovat v době, kdy v sobotu protestující obsadili luxusní sídlo po Janukovyčově útěku.

Zatímco opoziční aktivisté sídlo střežili, aby zabránili rabování, tým ukrajinských novinářů se neúnavně probíral nalezenými dokumenty, aby našel důkazy možné korupce či neskutečného utrácení. Dokumenty, z nichž některé byly částečně spálené, se našly ve vodní nádrži Janukovyčova bývalého sídla.

"Bylo jasné, že lidé, kteří toto místo opustili, neměli dost času, aby všechny dokumenty spálili, a proto je hodili do vody," řekl novinář deníku Kommersant Ukraine Sergej Sidorenko.

Nákladay na bydlení šly ze státního

Tyto dokumenty vykreslují živý obrázek divoké extravagance v Janukovyčově domě. Soukromí svrženého ukrajinského prezidenta bývalo přísně střeženým tajemstvím. Mezi horami informací Sidorenko našel dokument, který stanovuje náklady na jednu z mnoha budov na rozlehlém pozemku na 70 milionů dolarů (1,4 miliardy korun).

Další dokumenty ukazují poměrně nezvyklé způsoby utrácení. Novinář v angličtině vycházejícího deníku Kyiv Post umístil na Twitter účet za zlaté lustry v hodnotě 30 milionů eur (810 milionů korun), zatímco další účet na 1000 dolarů (20 tisíc korun) byl za lékařskou péči o zlatou rybku.

Na internetových stránkách listu Pravda Ukrajiny se objevily dokumenty stvrzující převod více než 1,2 milionu dolarů (24 milionů korun) za nábytek do jednoho z domů a zhruba 10 000 dolarů (200 000 Kč) utracených jen za tabulky se jmény pro zvířata v zoo.

Extravagantní utrácení ještě nemusí prokazovat korupci, ale rozhodně vyvolává pochybnosti, protože Janukovyčův oficiální roční plat prezidenta byl zhruba 100 000 dolarů (2 miliony korun).

Korupčník Janukovyč?

Více usvědčující jsou pak dokumenty o převodu částek v hodnotě milionů dolarů od jednotlivců na místní bankovní účty, což je podle Sidorenka na Ukrajině nelegální.

Další dokumenty, které zveřejnila Pravda Ukrajiny, obsahují seznamy novinářů bojujících proti korupci a za větší průhlednost prezidentských financí.

Zatímco pokračuje odhalování nových a nových skutečností, diskutují lidé o tom, co by s rozlehlým komplexem mělo být dál. Podle obyvatel Kyjeva by se mohl změnit na sirotčinec, sanatorium nebo muzeum na památku protestujících zabitých při demonstracích, které nakonec přiměly Janukovyče uprchnout.

 

lepabrena ( 24. února 2014 19:55 )

Lahny- zjisti si informace- 21. srpna 1969 byli zavražděni na demonstracích ženy, muži a děti. Okupace Československa byla 21.srpna 1968- tehdy vraždili a stříleli do českých občanů Sověti. Stalin žádal od Gottwalda okupaci Československa ještě před 25. únorem 1948- ale ten to vždy odmítal. To samé chtěli další ruští představitelé po VŠECH českolovenských prezidentech včetně Zápotockého. Všichni řekli Sovětům NE- Československo bylo jediná země z Varšavské smlouvy, kde nebyla rozmístěna sovětská okupační vojska až do 21. srpna 1968. Vím, že je to pro tebe příliš náročné,najdi si vše na Internetu. Tvůj kamarád lže a je vrah- jak jsem již napsala, 21. srpna 1969 čeští vojáci a milicionáři zastřelili několik lidí- včetně ženy a dítěte.

lahny ( 24. února 2014 18:15 )

lepabrena Ale vždyť Vy jste vůbec nepochopila o čem píšu.V r.1969 na 1.!!!výročí okupace v srpnu se nestřílelo.Jak píšete..."Ale jeden rozdíl tu je- čeští demonstranti měli skutečně holé ruce- v nich jen prapory- to v roce 1969-a v roce 1968 nanejvýše dlažební kostky z vytrhané dlažby"... A tihleti demonstranti měli skutečně dlažební kostky a kameny a házeli je na ČESKÉ VOJÁKY a ne na sovětské okupanty. Jestli se vraždilo v jiném měsíci v r. 1969 tak to nevím, kamarád byl na Václaváku 21.srpna 1969 a byli tam odvelení vojáci z POHRANIČNÍCH ÚTVARŮ. Nejdříve si laskavě přečtěte o čem já píšu. O ŽÁDNÝCH MILICIONÁŘÍCH JSEM NIKDE NEPSAL.Vždyť Vy si pletete i datumy.....Toto vše zinscenovali Rusové jen proto, aby měli záminku k okupaci Československa sovětskými vojsky, což všichni čeští prezidenti včetně Gottwalda a Novotného vždy předtím odmítali.....OKUPACE BYLA V R.1968 A Vy tady píšete, že to zinscenovali Rusové a kdy???když už tady rok byli.

lepabrena ( 24. února 2014 17:57 )

V roce 1968 jsem stála v davu a bylo mě 8 let. Sovětští vojáci tam stříleli moje vrstevníky- děti v mém tehdejším věku a hnali je před tanky. Když zavřu oči, vždy uvidím tanky namířené na Národní muzeum a sovětského vojáka, který zastřelil malého chlapce, který stál vedle mě. Tehdy ještě Češi nebyli rozděleni a všichni byli společně proti sovětským okupantům. O rok později tvůj kamarád vrah- lahny- vraždil jako voják u Prašné brány v Praze, kde vojsko a Lidové milice stříleli do demonstrantů,a 2- podle oficiálních údajů, ve skutečnosti více mladých lidí tam zastřelili. Současně vraždili i na Tylově náměstí v Praze- kde střelili i 13leté dítě- chlapce do břicha. V ten samý den v Brně vojáci a milicionáři vraždili znovu- zavraždili tam i 18letou Danuši Muzikářovou- zbaběle střelou do zad a ještě další 3 muže. Toto vše zinscenovali Rusové jen proto, aby měli záminku k okupaci Československa sovětskými vojsky, což všichni čeští prezidenti včetně Gottwalda a Novotného vždy předtím odmítali. Ale jeden rozdíl tu je- čeští demonstranti měli skutečně holé ruce- v nich jen prapory- to v roce 1969-a v roce 1968 nanejvýše dlažební kostky z vytrhané dlažby. Takže LAHNY, tvůj kamarád je VRAH ŽEN A DĚTÍ A VLASTIZRÁDCE.

itartas ( 24. února 2014 17:56 )

Jo, to mi je nějaké povědomé. Havel podfukem miliardové restituce a 2 miliony lidí co mu tleskali jsou od té doby chudší než kdy byli. Takže laskavě nemusíme chodit daleko. Za několik let to bude polovina republiky.

abvydavatelstvi ( 24. února 2014 16:30 )

Protože to je i na Ukrajině Janukovyc s tvrdým y .... se podívej na jeho profil...

Zobrazit celou diskusi