Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Vraždí na Ukrajině vládní snipeři? Takhle prý střílí do lidí!

Autor: simao, ČTK - 
20. února 2014
15:32

Mrtvých na Ukrajině přibývá. V ulicích hlavního města se povalují mrtvoly demonstrantů, ztráty však sčítají i pořádkové jednotky Berkut. Obě strany pak svorně tvrdí: Gumové projektily vyměnili někteří střelci za ostré náboje! 

Tohle už nejsou zranění z "běžných" ukrajinských střetů s tyčemi, kameny, Molotovovými koktejly a vodními děly. Ukrajina zažívá nejkrvavější den od vyhlášení nezávislosti před 22 lety. Včerejší příměří je zašlapáno do kyjevské dlažby, na které leží desítky mrtvol.

S děsivým odhalením pak přichází očití svědci z pekla na zemi. Na sociálních sítích se objevily fotky, které prý jasně dokazují, že do akce byli povoláni i vládní snipeři. A pálí ostrými. Údajně i po zdravotnících, tvrdí opozice!

Ministerstvo vnitra se však bránilo. Ostřelovače zapíralo a zbraně prý vytáhli radikálové - především bojůvky krajně pravicového hnutí Pravý sektor, které vede Dmytro Jaroš. Úřadující ministr vnitra však ve čtvrtek odpoledne ohlásil, že nechal policistům rozdat bojové zbraně. Na aktuální dění v Kyjevě se podívejte na streamu níže!

Boje kolem Majdanu: Hotel Ukrajina v rukou demonstrantů

Právě radikálové se údajně pouští do prudké ofenzívy proti policistům a dosáhli rozšíření "svobodné zóny" ovládané opozicí. Tzv. Majdanu, jak Ukrajinci říkají oblasti náměstí Nezávislosti, kde demonstranti vztyčili hlavní stan. A kde zapálili hromady s pneumatikami i části barikád.

Ozbrojené střety v centru Kyjeva podle místních médií způsobily jen za dnešek smrt třiceti lidí. Mrtvých je 12 zasahujících ozbrojenců, počet obětí násilností za tento týden je odhadován na šest desítek v Kyjevě a další mrtvé v regionech.

Bojuje se o řadu významných objektů. Demonstranti prý ovládli i čtyřhvězdičkový hotel Ukrajina. Pořádkové síly Berkut ustoupily ke stadionu Dynama Kyjev, kde instalovaly železobetonové zábrany. Ze střetů vznikla i řada videjí. Třeba tahle přestřelka...

Upozornění: Následující video obsahuje drastické záběry!

Přeběhlíci: Těžkooděnci i starosta Kyjeva

Demonstrantům se však prý podařilo zajmout několik policejních důstojníků a řada policistů údajně přeběhla do opozičního tábora dobrovolně, popisují agentury. "Při osvobození svých kolegů mají policisté právo využít všech prostředků daných zákonem. Včetně zbraní," varuje však ministerstvo vnitra na svém webu.

Tábor vládní Strany regionů dnes opustil i starosta Kyjeva Volodymyr Makejenko, který odmítl převzít zodpovědnost za krveprolití v ulicích metropole. "Žádná moc nestojí za lidské oběti," vzkázal Makejenko prezidentu Viktoru Janukovyčovi, který odmítá výzvy na předčasné volby.

Do Kyjeva míří Putinův vyslanec. Co na to Obama?

Prezident Janukovyč přitom dnes jednal se šéfy francouzské, německé i polské diplomacie. Volal si však také s ruským prezidentem Putinem. "Z iniciativy ukrajinské strany se uskutečnil telefonický rozhovor prezidenta Putina s prezidentem Janukovyčem, během kterého ukrajinský prezident navrhl hlavě ruského státu vyslat do Kyjeva ruského představitele, aby se vyjednávání s opozicí zúčastnil jako zprostředkovatel," uvedl ruský mluvčí Dmitrij Peskov. Na Ukrajinu tak zamíří patrně umírněný ruský ombudsman Vladimir Lukin.

Podle amerického prezidenta by se Ukrajina měla vydat směrem ke svobodným a demokratickým volbám. Ukrajinci se totiž bouří proti Janukovyičově rozhodnutí přiklonit se spíš k Moskvě, než k Evropské unii. Podle Obamy není ukrajinská krize důsledkem obtíží ve vztazích mezi Rusy a Spojenými státy. "Ve Spojených státech to nevidíme jako nějakou šachovnici ze studené války, ve které jsme soupeřili s Ruskem," prohlásil Obama. Propuknutí násilností však přičítá ukrajinské vládě.

krupan10 ( 21. února 2014 12:23 )

lépe bych to neřekl

krupan10 ( 21. února 2014 12:20 )

máte pravdu, lžou přesně jako pravdoláskaři, stokrát opakovaná lež se stává pravdou

krupan10 ( 21. února 2014 12:19 )

souhlas

krupan10 ( 21. února 2014 12:18 )

jseš vymydlená líza

krupan10 ( 21. února 2014 12:17 )

ty jseš pravdoláskařská krawka

Zobrazit celou diskusi