Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragédie v Harrachově: Nizozemec se zabil při bobování!

Nizozemec se při bobování na sjezdovce v Harrachově zabil.
Nizozemec se při bobování na sjezdovce v Harrachově zabil.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: lvi - 
20. února 2014
14:33

Sedmadvacetiletý muž z Nizozemska zahynul ve středu pozdě večer v Harrachově při sjíždění uzavřené sjezdovky na bobu. Cizinec zemřel na místě na následky zranění po nárazu do stromu.

Neštěstí se stalo na červené sjezdovce ve středu, když už byla trať pro veřejnost uzavřena a upravovala se. Podle náčelníka lanovky Milana Goče se skupina nizozemských turistů rozhodla sjezdovku sjet na bobech. "Vyšlapali celý kopec až nahoru a jeli dolů," uvedl Goč. Jeden z cizinců ale ve tmě jízdu nezvládl a vyjel mimo sjezdovku do lesa. "Šetřením nebylo zjištěno cizí zavinění," uvedl mluvčí semilské policie Petr Kmínek. Policisté okolnosti jeho smrti nadále prošetřují, příčinu smrti by měla upřesnit soudní pitva.

Podle náčelníka horské služby pro oblast Krkonoš Adolfa Klepše je zřejmé, že skupina cizinců porušila pravidla provozního řádu pro lyžařská střediska. "Saně a boby na sjezdovou trať v žádném případě nepatří, a to ani ve večerních hodinách," upozornil Klepš. Důrazně varoval, že sjezdovky jsou v důsledku snížení teplot večer a v noci namrzlé, až zledovatělé.

Podle Klepše má zmíněná nebezpečná aktivita  ještě jeden rozměr. "Navíc může v případě večerního pohybu na nich dojít ke kolizi s technikou, která je upravuje," dodal Klepš. Není to první takový případ na českých horách.

Drobného reminiscence

Nejznámější je asi tragický skon bývalého fotbalového reprezentanta Václava Drobného z konce roku 2012. Drobný nezvládl ve tmě jízdu na neosvětlené medvědínské sjezdovce ve Špindlerově Mlýně a po vyjetí z trati narazil do stromu. Na následky zranění zemřel v nemocnici.

podplachetkouosoba ( 21. února 2014 09:18 )

taká trágedýja a ty tady špasůješ

abyss ( 20. února 2014 23:33 )

Nalití byli všichni jak zákon káže a vůbec to celé bylo trochu jinak. V televizi to bylo i s názornou rekonstrukcí. Šlo o bandu co si vyšlápla do nějakého podniku nahoru nad sjezdovku kapku se rozšoupnout a ten "geniální" nápad, jet zpět na bobech, tedy spíš dětských "pekáčích", dostali předem a vzali si je s sebou. Jízdu zvládli celkem v pohodě až na toho jednoho, co měl ten "geniální" nápad při jízdě se podívat na SMS co mu právě přišla. Nedával pozor na cestu, trefil strom a způsobil si ošklivou otevřenou frakturu nohy. Ostatní zjistili až dole že jim někdo chybí a než ho našli, tak vykrvácel. Zemřel krátce po tom co ho našli.

naidka ( 20. února 2014 22:48 )

to už nepla, to byl Bóbika.

podplachetkouosoba ( 20. února 2014 21:51 )

a co takhle vietnamský národní štědrovečerní Bobik

naidka ( 20. února 2014 21:42 )

nebo ještě byl Bob a Bobek.

Zobrazit celou diskusi